GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kon: Potvrđena još 284 slučaja infekcije, sedam osoba preminulo

Kon: Potvrđena još 284 slučaja infekcije, sedam osoba preminulo
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2020 / 17:40
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - U Srbiji su u prethodna 24 časa potvrdjena još 284 slučaja infekcije korona virusom a sedmoro obolelih je preminulo, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

On je na redovnoj konferenciji za novinare o epidemiji korona virusa kazao da je od poslednjeg izveštaja testirano 959 osoba a da je ukupno inficirano 1.908 osoba od kojih su 1.082 hospitalizovane.

"Ukupan broj smrtnih slučajeva porastao je na 51 a medju osobama koje su preminule u prethodna 24 časa je pet muškaraca i dve žene čija je prosečna starost iznosila 64,2 godine. Svi su imali pridružene bolesti", naveo je epidemiolog.

On je kazao da je na beogradskom Sajmu smešteno 88 osoba a da je širom Srbije 98 osoba na respiratorima.

Dodao je da je do sada testirano ukupno 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Epidemokog Predrag Kon izjavio je da se vidi kako smo, posle predaha, "u uzletu epidenije i ubrzanom prenošenju virusa", što se očekivalo, i pozvao gradjane da izbegavaju medjusobne kontakte.

"Neophodno je da se čvstro držimo dosadašnjih mera i da smanjujemo maksimalno kontakte, drugog izlaza nemamo", rekao je Kon na redovnoj konferenciji za novinare navodeći da brojke o novozaraženim i smrtnim slučajevima govore o tom uzletu.

On je rekao da primarna zdravstvena zaštita u Beogradu od danas preuzima težište borbe u lakšim slučajevima što će omogućiti da se takvi efikasnije izoluju.

Kisić Tepavčević: Uskoro će biti više testiranja

Zamenica direktora Instituta Dr Milan Jovanović Batut Darija Kisić Tepavčević, rekla je da se dnevno testira 1000 osoba, a da će uskoro taj broj biti veći.

Govoreći na redovnoj konferencije za novinare o broju zdravstvenih radnika koji su zaraženi, navela je da je u Opštoj bolnici u Valjevu 11 osoba pozitivno na virus korona, da se 188 osoba nalazi u kućnoj izolaciji i još uvek nisu testirane, a biće testirane kada istekne period kućne izolacije. Ukupan broj zdravstvenih radnika u toj bolnici iznosi 1241.

"Kad je Ćuprija u pitanju 40 zdravstvenih radnika je pozitivno, sedam njih hospitalizovano", navela je i dodala da je ukupno 880 zaposlenih.

Navela je i da podaci o osobama ne mogu da se sakriju, niti bilo ko ima potrebu za tim, ali se dešava da ne znaju tačne brojeve zato što su angažovani i na drugim zadacima, pa ne saznaju odmah.

Kon: Krajnje vreme da se strogo pridržavamo maksimalnog smanjenja kontakata

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas rekao da je "krajnje vreme" da se gradjani strogo pridržavaju smanjenja kontakata jer su današnje brojke posledica "onog od pre pet i sedam dana".

"Rezultate ove zabrane kretanja preko vikenda ćemo videti kroz, takodje četiri do sedam dana", rekao je Kon, na konferenciji za novinare, navodeći da je "neka mera potpunog distanciranja došla na dnevni red.
Kako je rekao, "bilo bi bolje da se svi ponašamo kao da je 24 časovni prekid kretanja i da se jednostavno tako ponašamo, da se samo kratko izlazi do prodavnice ako se mora i ništa drugo, na posao i nazad,", kao i da u tom slučaju možda i ne bi trebalo takvu meru donositi.

Prema njegovim rečima, da bi do toga došlo marao bi da prethodi jasan predlog struke i da se svi članovi tima usaglase, jer bi to bila "vrlo ozbiljna odluka i morali bi da budemo sigurni da bi ona dovela do naglog prekida transmisije zaraze", a takodje i da procenimo kolika bi bila šteta.

On je rekao da se na društvenim mrežama mogu pročitati poruke protiv zabrana kretanja i da je naročito štetno kada to dolazi od poznatih ličnosti.

Na pitanje o broju testiranih u regionu i da li je trebalo u Srbiji pristupiti masovnom testiranju, on je odgovorio "pitanje je šta se dobija masovnim testiranjem".

"Sada je pravi trenutak u našem slučaju, to što je to moglo da bude pre nedelju, dve, to je stvar koja će kasnije da se diskutuje zašto smo toliko trapavi bili da nismo mogli da krenemo, ali to nema nikave veze. Ništa nismo zakasnili, ako krenemo sad nismo zakasnili", rekao je Kon.

On je dodao i "testirali se ili ne, sve savisi od konakata".

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Darija Kisić Tepavčević je rekla je testiranje "izuzetno prošireno" kad se vidi koje se indikacije sada uzimaju, navodeći da se to čini i sa onima koji ih ne ispoljavaju ali se sumnja da su potencijalni rezervoari zazare.

"Možemo i hiljadu ljudi da testiramo za 24 časa, u ovom momentu je i višestruko veći ali indikacija nije bilo i nadamo se da nećemo pokazati u potpunosti koliki nam je kapacitet", rekla je Kisić.

Tagovi: Predrag Kon, Darija Kisić Tepavčević, koronavirus u Srbiji, koronavirus, Beogradski sajam
PROČITAJ I OVO
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE