GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kazahstan gori, Nazarbajev u bijegu

Kazahstan gori, Nazarbajev u bijegu
REVOLUCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2022 / 20:10
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Čini se da je samo u nekoliko dana žestokih prosvjeda (počeli 3. siječnja zbog poskupljenje autoplina) režim u Kazahstanu pao.

Dugogodišnji Elbasi - vođa nacije - Nursultan Nazarbajev koji je na vlasti od 1989. godine (povukao se s mjesta predsjednika 2019. ali je i dalje bio vladar iz sjene) sprema se, ako već i nije, napustiti zemlju! Radio Eho Moskve objavio je kako je Nazarbajev, spreman napustiti zemlju, zbog "odlaska na liječenje".

Tu informaciju radio je dobio od izvora u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, a nije isključeno da je Nazarbajev već i pobjegao iz države.

U nekadašnjem glavnom gradu Almatiju (bivša Alma Ata) razjareni prosvjednici ruše Nazarbajevljeve spomenike, zauzeli su niz državnih zgrada pa i gradsku upravu, ali i tamošnji međunarodni aerodrom. Radio ne navodi gdje bi to na "liječenje" otputovao Nazarbajev, ali vjerojatno se radio o nekom od ruskih "lječilišta".

Mediji javljaju kako se ne zna što će biti s letovima za Minsk i Moskvu, a iz tih gradova već su obustavili svoje letove prema Kazahstanu. U zemlji je nekoliko prorežimskih tv postaja prestalo s radom, a studiji nekih od njih su pobunjenici uništili, dok su zaposlenici bježali pred razjarenim pobunjenicima.

Prosvjednicima su se pridružili i radnici najvećeg metalurškog zavoda u Kazahstanu u gradu Balkaš. Prosvjedi se šire zemljom, a u Kazahstanu je isključen internet, a ne radi ni mobiteli. Deseci tisuća ljudi izašli su na prosvjede koji su ubrzo poprimili političke obrise, zabranjeni opozicijski pokret Demokratski izbor pozvao je svoje pristaše da izađu na ulice, a policija ih brutalno rastjeruje uz pomoć gumenih metaka i suzavca. Došlo je i do žestokih sukoba, pogotovo u gradu Almatiju. Ozlijeđeno je stotinjak policajaca i više od 500 demonstranata, a najmanje toliko ih je i privedeno.

Agencije javljaju da ulicama vlada kaos, a izgleda da je režimu koji zemljom upravlja od stjecanja neovisnosti početkom 90-ih godina 20. stoljeća, došao definitivni kraj. Prosvjednici oboružani letvama, lancima i ostalim priručnim "oružjem" upali su u zgradu Gradskoga poglavarstva odakle su se ubrzo začuli pucnji, a buknuo je i požar. Masa prosvjednika u Almatiju je razorila i zapalila sjedište vladajuće stranke Nur Otan (Svjetlo domovine) koju predvodi kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev. Po ulicama gore automobili, kamioni i autobusi, a prosvjednici pozivaju policiju da im se pridruži.

Tagovi: Kazahstan, cijene goriva, Kasim-Žomart Tokajev, Nursultan Nazarbajev
PROČITAJ I OVO
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE