GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jandroković objavio gdje se seli Sabor

Jandroković objavio gdje se seli Sabor
SELIDBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2024 / 13:03
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na konferenciji za medije otkrio je gdje se seli Sabor dok traje obnova zgrade na Markovom trgu. Hrvatski sabor preselit će se u vojarnu Petar Zrinski na Črnomercu, u sklopu koje se nalazi i Hrvatsko vojsko učilište Franjo Tuđman.

“Hrvatski sabor privremeno će se preseliti u prostore HVU-a Dr. Franjo Tuđman. To će se dogoditi u idućem razdoblju, mi smo u dogovorima s predstavnicima MORH-a”, rekao je Jandrovkvić.

Na javni poziv se, objasnio je, išlo kako bi vidjeli kako tržište diše.

“Dobili smo dvije ponude, ali nakon analize povjerenstva zaključeno je da ni funkcionalno ni financijski te ponude ne odgovaraju Saboru u pogledu zahtjeva koje kao Sabor imamo”, rekao je Jandroković naglašavajući da se išlo prema privatnim ponuđačima jer se htjelo u taj prostor preseliti sve djelatnike Sabora.

“To je bio razlog što smo gledali izvan državnih kapaciteta”, rekao je.

Kad to nije nađeno, onda su se analizirali državni prostori i procijenjeno je da je lokacija na HVU-u bolja od alternative u NSK-u.

“Neće svi djelatnici moći biti u tim prostorima, ali sve što je vezano uz plenarnu sjednicu, sve će moći biti smješteno u prostor HVU-a. Službe poput kadrovske, računovodstva i sl ostat će u zgradi u Demetrovoj ulici. Potpisat ćemo ugovor s MORH-om, neće biti nikakvih komercijalnih troškova. Uložit će se određena sredstva u prilagodbu prostora i očekujem da će sve biti pripremljeno i da će zastupnici budućeg saziva od prvog dana moći ići u prostor HVU-a”, rekao je Jandroković pokazujući fotografiju zgrade.

“Tamo imamo sve ono što je potrebno da bi Sabor mogao kvalitetno raditi”, rekao je predsjednik Sabora. On očekuje da će tijekom narednog tjedna sve biti dogovreno s MORH-om. Sabor bi u tom prostoru mogao ostati dvije do tri godine, ovisno o tome koliko će trajati obnova zgrade na Markovom trgu.

Jandroković je rekao i kako je moguće da će se organizirati obilazak zgrade za novinare. “Kada će točno krenuti preseljenje ovisi o dinamici izbornog ciklusa. Mi pripremamo sve”, rekao je.

Na pitanje hoće li vojno okruženje pridonijeti boljoj disciplini zastupnika, koji ne dolaze pretjerano revno na sjednice, Jandroković kaže kako to može samo “stranačka stega”.

Preseljenje Sabora povijesna je odluka.

“Moramo obnoviti ovu zgradu. Ona je povijesna, dugo godina je bez značajnih ulaganja, potres ju je značajno uzdrmao i morat ćemo prihvatiti realnost da ćemo jedno vrijeme zasjedati izvan te zgrade”, kaže.

Jandroković je govorio i o slučaju sigurnosne provjere Ivana Turudića.

“Različita su tumačenja, očito da struka nema jedinstven stav. Kao pojedinac mogu govoriti da sam vidio da su za njega tri puta rađene sigurnosne provjere i zadnja još uvijek važi. Imamo sigurnosne provjere. Ono što me iznenadilo je to da Sabor ima neku ulogu u sigurnosnoj provjeri, za to ne postoji nikakav pravni temelj, Sabor tu nema nadležnosti i iz tog razloga mi je teorija o Saboru kao tijelu koje treba tražiti sigurnosnu provjeru pomalo nevjerojatna. Vidio sam i zaključke odbora koji smatra da je procedura ispoštovana i da je sve kako je trebalo biti. Samo tri oporbena zastupnika od šest su iskazali nezadovoljstvo takvom procedurom. I to govori kakvo je stanje u oporbi po pitanju Turudića”, kaže šef Sabora.

Tagovi: jandroković, sabor
PROČITAJ I OVO
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE