GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izrael proglasio ratno stanje, broj mrtvih u napadima Hamasa premašio 600

Izrael proglasio ratno stanje, broj mrtvih u napadima Hamasa premašio 600
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2023 / 16:17
Autor: SEEbiz
ZEL AVIV - Palestinski militanti pokrenuli su veliki raketni napad na Izrael rano u subotu ujutro. U napadima Hamasa i žestokom odgovoru izraelske vojske, koja je noćas raketirala Pojas Gaze, poginulo je više od 1000 ljudi na obje strane, a nekoliko tisuća je ozlijeđeno. Najgori napad na Izrael desetljećima inicirao je rat za koji su obje strane obećale da će eskalirati

5.47 U Izraelu se trenutno nalazi oko 180 hrvatskih državljana, priopćio je u nedjelju MVEP, dodajući da je veleposlanstvo RH u Izraelu s njima u stalnom kontaktu i radi na "pronalasku rješenja za njihovu repatrijaciju" koja je trenutno prioritet. << Cijeli članak >>

14:45 Broj mrtvih u napadima Hamasa na Izrael premašio je 600 ljudi, javlja u nedjelju Times of Israel, te dodaje da je ranjeno njih više od dvije tisuće, a deseci su oteti.

Više od 400 pripadnika Hamasa je ubijeno, dodaje Times of Israel.

Taj list navodi i priopćenje iz ureda premijera Benjamina Netanyahua u kojem se kaže da je izraelski sigurnosni kabinet izglasao kasno u subotu da premijer Benjamin Netanyahu može poduzeti "značajne vojne aktivnosti".

Odluka sigurnosnog kabineta, koja odražava Netanyahuovu raniju izjavu od subote, omogućit će mu veće vojne operacije u Pojasu Gaze.

14:37 Poljska će evakuirati svoje državljane iz Izraela zračnim putem nakon tamošnjih velikih napada Hamasa, najavio je u nedjelju predsjednik Andrzej Duda, naglasivši i da strahuje od novog vala migranata prema Europi.

Poljsko ratno zrakoplovstvo će u Izrael poslati nekoliko transportnih zrakoplova.

"Vojnici iz naših specijalnih postrojbi osigurat će zaštitu pri ukrcaju i sigurnost u avionu", napisao je Duda na platformi X, bivšem Twitteru.

Ministarstvo vanjskih poslova u Varšavi govori o "vrlo ozbiljnoj situaciji" i apelira na poljske državljane u Izraelu da pažljivo slijede upute lokalnih vlasti.

Duda je ranije u nedjelju rekao da nasilje između Hamasa i Izraela koristi Rusiji jer odvraća međunarodnu pažnju s ruske agresije, a moglo bi rezultirati i novim migrantskim pritiskom na Europu.

13:21 Napad Hamasa na Izrael bio je usmjeren na to da se zaustave napori za regionalnim sigurnosnim povezivanjima koji bi mogli ugroziti palestinske težnje za državnošću i ambicije Irana, njihovog glavnog podupiratelja, piše u nedjelju Reuters.

Napad u subotu, najveći na Izrael u više desetljeća, podudara se s naporima da se, uz američku potporu, Saudijska Arabija pogura prema normalizaciji odnosa s Izraelom u zamjenu za obrambeni sporazum između Washingtona i Rijada, što bi zaustavilo nedavno približavanje kraljevine Teheranu.

Palestinski dužnosnici i regionalni izvor rekli su da su naoružani napadači koji su ubili najmanje 300 Izraelaca i uzeli taoce, poslali i poruku da se Palestinci ne mogu ignorirati ako Izrael želi sigurnost i da bi svaki dogovor sa Saudijskom Arabijom poništio detant s Iranom.

12:47 Visokopozicionirani pripadnik Hamasa Ajman Junis ubijen je u izraelskim napadima na Gazu poduzetih kao odgovor na ofenzivu palestinskih militanata na židovsku državu u subotu.

Tijelo Ajmana Junisa izvučeno je iz ruševina u nedjelju nakon što je granatirana njegova kuća u izbjegličkom kampu Nuseirat u središnjoj Gazi, potvrdila je agencija za civilnu

Tagovi: Izrael, Hamas, pojas Gaze
PROČITAJ I OVO
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
NEVRIJEME
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
SLAVONSKI BROD - Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je kako je u popodnevnim satima područje Slavonskog Broda zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom.
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
POTEZI
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
ZAGREB - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku i u podužoj objavi obznanio da podnosi ostavku u Saboru te da će tamo umjesto njega stranački kolega Dražan Dizdar.
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PORUKE
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije promijenio mišljenje o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini. U razgovoru za The Economist potvrdio je da i dalje ostaje pri svojim riječima o mogućnosti raspoređivanja savezničkih trupa u Ukrajini.
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
OSTAVKA
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
ZAGREB - Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE