GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izrael pokrenuo kopnenu ofenzivu u Pojasu Gaze

Izrael pokrenuo kopnenu ofenzivu u Pojasu Gaze
ĐIRENJE RATA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2023 / 07:59
Autor: SEEbiz
tel aviv - Izrael je pokrenuo kopnenu ofenzivu u Pojasu Gaze, izjavio je jordanski ministar vanjskih poslova Aiman Safadi. "Izrael je upravo pokrenuo kopneni rat protiv Gaze", napisao je Safadi na X-u, bivšem Twitteru, u petak navečer. "Rezultat će biti humanitarna katastrofa epskih razmjera u godinama koje dolaze."

Izraelske obrambene snage (IDF) "proširuju kopnene operacije" u Pojasu Gaze, objavio je u petak glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari, dok su intenzivni zračni napadi potresali opkoljenu enklavu i s navodno prekinutim komunikacijskim vezama.

IDF "snažno djeluje" na svim frontama i "nastavit će napadati grad Gazu", rekao je Hagari, ponavljajući prethodna upozorenja da se civili trebaju evakuirati.

Stanovnici Gaze rekli su za CNN da su večerašnji zračni napadi bili najintenzivniji koje su doživjeli otkako je Izrael počeo uzvraćati na Hamasov teroristički napad 7. listopada prije otprilike tri tjedna.

U razgovoru s CNN-om telefonom iz bolnice mučenika Al Aqsa u blizini Gaze, jedan očevidac, Salem Ahmad Ammar, rekao je za CNN da su on i njegova supruga odlučili da se razdvoje u nadi da će jedan preživjeti i brinuti o svojoj djeci.

"Ne znam hoću li (ću) doživjeti da vidim dnevnu svjetlost sutra ujutro", rekao je Ammar. “Razišao sam se od žene, a djeca su otišla kod njenih roditelja, a ja sam došao u bolnicu ovdje u slučaju da umremo na različitim mjestima i možda bi jedno od nas živjelo i naša djeca bi živjela. Teške izbore donosimo.”

Od napada, u kojima je Hamas ubio više od 1400 ljudi, a oko 200 ljudi odvedeno u Gazu kao taoci, očekuje se značajna kopnena ofenziva. Međutim, još nije jasno signalizira li IDF-ova najava proširene operacije početak tog pritiska.

Mark Regev, viši savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je za CNN da "proširenje" kopnenih operacija u Gazi znači da izraelska vojska "pojačava pritisak na Hamas". Rekao je CNN-ovom Jakeu Tapperu "da će pritisak rasti i nastaviti rasti dok ne postignemo naš cilj."

New York Times je razgovarao s glasnogovornikom izraelske vojske koji je potvrdio da su neke trupe ušle u Pojas Gaze, ali je odbio reći je li ono što se događa početak dugo očekivane kopnene invazije. 'Naše trupe i tenkovi su unutar Pojasa Gaze. Pucaju i djeluju', rekao je bojnik Nir Dinar, dodavši da su izraelske snage i tenkovi bili unutar Gaze i jučer.

Tagovi: izrael, pojas gaze, izraelska vojska
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE