GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izrael: Istražuju se upale srčanog mišića kod cijepljenih osoba

Izrael: Istražuju se upale srčanog mišića kod cijepljenih osoba
UPALE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 22:30
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
TEL AVIV - U Izraelu je zabilježeno nekoliko desetaka slučajeva upale srčanog mišića nakon cijepljenja cjepivom Biontech/Pfizer – posebno kod mladića. Istraga bi trebala pokazati postoji li povezanost između oboljenja i cjepiva.

Izraelsko Ministarstvo zdravstva istražuje slučajeve miokarditisa, upale srčanog mišića, u vezi sa cjepivom Biontech/Pfizer. Preliminarna studija pokazala je „desetke slučajeva“ miokarditisa – poslije cijepljenja više od pet milijuna ljudi. Slučajevi su se uglavnom javljali poslije druge doze, rekao je izraelski koordinator za kontrolu pandemije Nachman Ash.

Prema izvještajima izraelskih medija, većina tih pacijenata s miokarditisom otpuštena je iz bolnice u dobroj formi. Umrle su dvije osobe: jedna 22-godišnjakinja i jedan 35-godišnjak koji nisu imali prethodne bolesti. Međutim, potrebna su dalja istraživanja da bi se potvrdile dijagnoze.

Upala srčanog mišića može se dogoditi u bilo kojoj starosnoj dobi. Često ju izazivaju virusi, ali i bakterije, gljivice ili paraziti. Miokarditis se obično javlja nekoliko dana do tjedana nakon virusne infekcije. Oboljeli često pokazuju simptome kao što su umor, visoka temperatura, otežano disanje, bol u grudima i lupanje srca. Međutim, upala srčanog mišića također može biti asimptomatska. Često prođe bez ikakvih posljedica, ali mogu se javiti i dugoročne posljedice poput srčane insuficijencije, slabosti srca. Smrtni slučajevi su rijetki.

Prema Ashu, još uvijek nije jasno je li broj ljudi s upalom srčanog mišićnog tkiva neobično visok i je li to povezano sa cjepivom. Posljednjih godina zabilježen je sličan broj slučajeva.

Dokazati vezu između bolesti i cjepiva je teško, jer miokarditis često protječe bez komplikacija i može biti uzrokovan raznim virusima.

Međutim, prema izvještajima izraelskih medija, spomenuta studija bilježi petostruki porast broja slučajeva miokarditisa među mladićima. Općenito, nakon druge doze cjepiva jedna od 100.000 cijepljenih osoba bila je pogođena miokarditisom. Kod mladih muškaraca to je navodno bio jedan od 20.000.

Na pitanje novinske agencije Reuters iz Pfizera su priopćili da su „svjesni izraelskih zapažanja o bolesti, od kojih se većina dogodila kod mladića koji su primili cjepivo Biontech/Pfizer". Neželjeni učinci se redovno i detaljno nadgledaju, a tvrtka nije primijetila veću stopu miokarditisa od one koja je očekivana u općoj populaciji. „Trenutno nema dokaza da je rizik od miokarditisa povezan s upotrebom cjepiva Biontech/Pfizer", priopćeno je.

Izrael je svjetski prvak u cijepljenju protiv covida. Gotovo 60 posto od 9,3 milijuna stanovnika te zemlje do sada je primilo cjepivo Biontech/Pfizer. Baza podataka širom zemlje već je pokazala da cjepivo sprečava simptome covida 19, kao i težak tok bolesti.

Tagovi: Izrael, Pfizer, upale srčanog mišića, BioNTech
PROČITAJ I OVO
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE