GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija se povukla iz Inicijative Pojas i put

Italija se povukla iz Inicijative Pojas i put
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 22:21
Autor: SEEbiz
RIM - Italija se službeno povukla iz velike kineske infrastrukturne inicijative Pojas i put, više od četiri godine nakon što je postala jedina nacija G7 koja se pridružila, rekao je izvor iz vlade u srijedu.

Dugo očekivana odluka priopćena je Pekingu prije tri dana, prema talijanskim novinama Corriere della Sera, bez službene izjave bilo koje strane.

Italija je 2019. postala prva i zasad jedina velika zapadna nacija koja se pridružila programu, odbacivši zabrinutost Sjedinjenih Država da bi to omogućilo Kini preuzimanje kontrole nad osjetljivim tehnologijama i vitalnom infrastrukturom.

Međutim, kada je premijerka Giorgia Meloni preuzela dužnost prošle godine, rekla je da se želi povući iz sporazuma, koji je napravljen po uzoru na stari Put svile koji je povezivao Kinu sa Zapadom, rekavši da Italiji nije donio značajne dobitke.

Sporazum iz 2019. istječe u ožujku 2024. i bio bi automatski obnovljen osim ako Rim nije dao najmanje tri mjeseca pismenog upozorenja da se povlači.

Vladin izvor rekao je da je Peking "proteklih dana" dobio pismo u kojem se kineska vlada obavještava da Italija neće obnoviti pakt.

"Imamo svaku namjeru održavati izvrsne odnose s Kinom čak i ako više ne budemo dio inicijative Pojas i put", rekao je drugi vladin izvor.

"Druge zemlje G7 imaju bliže odnose s Kinom nego mi, unatoč činjenici da nikada nisu bile u (BRI)", dodao je.

Italija će 2024. godine preuzeti predsjedanje G7

Tagovi: POJAS I PUT, ONE BELT ONE ROAD, iTALIJA, mELONI, kINA
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE