GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iran balističkim projektilima gađao ciljeve u sjevernom Iraku i Siriji

Iran balističkim projektilima gađao ciljeve u sjevernom Iraku i Siriji
NAPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2024 / 08:34
Autor: SEEbiz
TEHERAN - Iranska revolucionarna garda (IRGC) priopćila je da je u ponedjeljak balističkim projektilima napala ciljeve u sjevernom Iraku i Siriji.

apad je bio odmazda za nedavne terorističke napade u Iranu, objavio je portal IRGC-a. Garda je objavila da je teroristička milicija Islamske države (IS) "locirana na okupiranim teritorijima Sirije i uništena ispaljivanjem niza balističkih projektila".

Gotovo istovremeno, nekoliko glasnih eksplozija potreslo je sjeverni irački grad Irbil malo prije ponoći u ponedjeljak. Očevici su rekli da je nekoliko projektila palo u blizini američkog konzulata u izgradnji.

Pogođena je i međunarodna zračna luka u tom kurdskom gradu. IRGC je objavio da su udari izazvali "uništenje špijunskog stožera cionističkog režima (Mossad)."

Direktor Međunarodne zračne luke Irbil rekao je u izjavama da letovi koji dolaze i odlaze iz zračne luke teku normalno. Sigurnosni izvori u Irbilu rekli su za dpa da su "iranski projektili pali na farme sjeverno od Irbila i pogodili domove i imovinu građana."

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je na platformi X da SAD "snažno osuđuje iranske napade u Irbilu i izražava sućut obiteljima žrtava".

- Protivimo se iranskim drskim raketnim napadima i podržavamo vladu Iraka i napore regionalne vlade Kurdistana da se ispune težnje iračkog naroda, napisao.

Situacija u regiji izuzetno je napeta od izbijanja rata u Gazi prije više od tri mjeseca. Dosad nije bilo raketnih napada IRGC-a, ali militantne skupine u savezu s Iranom često su napadale mete u Siriji i Iraku posljednjih mjeseci. Izrael i SAD smatraju se najvećim neprijateljima Irana još od Islamske revolucije 1979.

U terorističkom bombaškom napadu početkom siječnja u Iranu je poginulo više od 90 ljudi. IS je ubrzo nakon toga preuzeo odgovornost za napad.

Dana 25. prosinca, visoki časnik IRGC-a ubijen je u Siriji u navodnom izraelskom zračnom napadu. Teheran je tada najavio osvetu.

Tagovi: iran, sirija, iztrael, jamas
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE