GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HZZO povisio cijene nekih zdravstvenih usluga

HZZO povisio cijene nekih zdravstvenih usluga
POSKUPLJENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2024 / 08:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Novi udar na novčanike građana. HZZO je povisio cijene zdravstvenih usluga jer će, kažu, više plaćati bolnicama pa će neki pacijenti morati plaćati skuplje liječenje.

Ipak, za više od 2 milijuna građana koji imaju njihovu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja - ne mijenja se ništa.

Od ožujka – nova poskupljenja za građane. Za neke pretrage, preglede, lijekove i liječenje građani koji nemaju dopunsko osiguranje – plaćat će više. Za ostale, sve ostaje isto, piše N1 televizija.

“Pa ne moram plaćati pregled kod liječnika opće prakse, ne moram plaćati u bolnici ništa.”

“Obećala sam tati da ću imati tako da iskreno, evo, on je bio dosta po bolnicama pa je rekao bolje da imaš nego da nemaš jer kakav nam je zdravstveni sustav, da… prisiljeni smo imati u krajnjoj liniji, ne?”

“Ako idem u bolnicu, manje plaćam.”

Najviše su poskupjele dijagnostičko-terapijske skupine: za 173 i pol eura, dok su postupci skuplji za 90 centi. Dan bolničkog liječenja skuplji je za dva eura i iznosi 22 eura.

Razlog ovog povećanja su, kažu Iz HZZO-a više cijene koje plaćaju bolnicama zbog usklađivanja koeficijenata u javnim službama.

“Od 1. ožujka 2024. godine, HZZO je uskladio cijene zdravstvenih usluga s porastom plaća u zdravstvenom sustavu. Budući da su osiguranici obvezni sudjelovati u cijeni zdravstvenih usluga u visini od 20% cijene i iznos sudjelovanja je narastao 10%. Konkretno, do 1.3.2024. sudjelovanje za kolonoskopiju iznosilo je 10,18 €, a od 1.3.2024., iznosi 11,67 €. Dakle, za većinu usluga, ne radi se o velikom povećanju”, navodi HZZO.

Zbog novih poskupljenja u zdravstvu pacijenti su ljuti i ogorčeni.

“Jer se pitaju ako im se obveze stalno povećavaju, znači li to da nam se povećavaju naša prava ili možda uvjeti u našim bolnicama? I možemo se zapitati jesu li ovi svi troškovi participacije neka vrsta prikrivene prisile HZZO-a na sve pacijente da bi svi osiguranici trebali kupiti i dopunsko osiguranje”, ističe Josip Perić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Veći problem od HZZO-ovog privlačenja novih korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja, za koaliciju udruga u zdravstvu je zaobilaženje u definiranju osnovnih usluga.

“Mi nemamo definiran osnovni opseg zdravstvene zaštite koji dobivamo obveznim zdravstvenim osiguranjem i ne znamo koje su točno cijene, realne cijene tih dijagnostičkih postupaka, terapijskih skupina i slično tako da je to isto nešto što bi trebalo transparentno objaviti”, navodi Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Tagovi: hzzo, zdravstvo, dopunsko, liječenje
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE