GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HZJZ: Od sljedećeg tjedna i tijekom veljače stiže 150.000 doza cjepiva AstraZenece

HZJZ: Od sljedećeg tjedna i tijekom veljače stiže 150.000 doza cjepiva AstraZenece
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2021 / 18:44
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Od sljedećeg tjedna u Hrvatskoj će biti dostupno treće cjepivo protiv covida-19, proizvođača AstraZeneca/Oxford te se tijekom veljače očekuje isporuka 150.000 doza cjepiva u Hrvatsku, najavio je u petak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je to cjepivo za sve osobe starije od 18 godina. Kliničke studije koje su uzete u razmatranje pri ocjeni pokazale su da je djelotvornost cjepiva je oko 60 posto u sprječavanju bolesti, koja je definirana prisutnošću barem jednog od simptoma bolesti uz laboratorijsku potvrdu infekcije.

Procijenjena djelotvornost cjepiva u starijih osoba podjednaka je djelotvornosti u mlađih odraslih osoba, ali u podacima koje je EMA uzela u obzir, nije se pokazala statistički značajnom, prvenstveno zbog malog broja ispitanika oboljelih u starijim dobnim skupinama.

Niti jedan ispitanik koji je primio cjepivo nije imao težak oblik bolesti koji zahtijeva hospitalizaciju, a u kontrolnoj skupini ispitanika zabilježeni su teški oblici bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju, što ukazuje na vrlo visoku zaštitu od teških oblika bolesti.

Nuspojave cjepiva, uočene u kliničkim studijama, ne izlaze iz okvira očekivanih i uobičajenih. Kao i kod ostalih cjepiva, jedina prava kontraindikacija za primjenu je preosjetljivost na sastojke cjepiva.

Iako cjepiva protiv covida-19 imaju različite deklarirane djelotvornosti na temelju kliničkih ispitivanja, koja se razlikuju po načinu i uvjetima provođenja, izravna usporedba djelotvornosti među cjepivima nije moguća.


Dodatne informacije o AstraZenecinom cjepivu pokazuju da jedna doza AstraZeneca cjepiva pruža zaštitu od oko 70 posto već tri tjedna nakon primjene i da ta zaštita ne slabi kroz 12 tjedana, a prema Sažetku opisa svojstava lijeka, preporučeni razmak između prve i druge doze je od 4 do 12 tjedana,

Pokazalo se i da je konačan rezultat, tj. djelotvornost nakon druge doze viša kad je razmak između prve i druge doze veći, stoga preporučujemo da se druga doza AstraZeneca cjepiva primijeni 8-12 tjedana nakon prve doze, navode u HZJZ-u.

Tagovi: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, AstraZeneca
PROČITAJ I OVO
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE