GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska protiv rezolucije o Gazi

Hrvatska protiv rezolucije o Gazi
PROTIVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2023 / 11:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Opća skupština UN-a usvojila je sinoć rezoluciju kojom se traži trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje u Gazi. U dokumentu se imenom ne spominje Hamas. Protiv je bilo 14 zemalja, među njima i Hrvatska, ali i Izrael i SAD te od članica EU Austrija, Mađarska i Češka.

Većina članica EU bila je suzdržana, a Francuska, Španjolska, Slovenija, Portugal, Irska i Belgija bile su za.

"Stajalište Republike Hrvatske je otpočetka jasno i principijelno. Osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističemo pravo Izraela na sigurnost i samoobranu, uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva.

Stoga su netočna tumačenja da je Hrvatska glasovanjem protiv rezolucije u Općoj skupštini UN-a ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva. Uostalom, još prošli tjedan Vlada RH je uputila žurnu humanitarnu pomoć stanovništvu Pojasa Gaze u iznosu od 250.000,00 eura", poručuju iz našeg Ministarstva.

"U tekstu predmetne rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. listopada ove godine, kao što se ni ne zahtijeva bezuvjetno puštanje talaca. Ovakav izričaj ide i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju.

Europska unija je na sastanku na vrhu Europskog vijeća predložila 'humanitarne pauze' kako bi civilno stanovništvo Pojasa Gaze moglo dobiti potrebnu pomoć, a da Hamas ne dobije potrebnu podršku. Hrvatska je takav prijedlog jasno podržala", objašnjavaju iz Ministarstva.

"U slučaju predmetne rezolucije, Hrvatska nije mogla podržati nacrt u kojem se ne imenuje niti spominje Hamas koji je izvršio napad i pokolj civila koji se smatra najvećim pojedinačnim stradavanjem Židova nakon Drugog svjetskog rata.

Istodobno, Hrvatska ostaje čvrsto posvećena međunarodnim naporima usmjerenima prema sprječavanju daljnje regionalne eskalacije trenutne krize", zaključuju.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan rezoluciju je nazvao sramotnom. "Stidite se. Ovo je mračan dan za UN i čovječanstvo", rekao je.

"Ova smiješna rezolucija ima obraza pozivati na primirje. Njezin cilj je da se Izrael prestane braniti od Hamasa kako bi nas mogao žive zapaliti."

Američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield kazala je da se dokumentom daje legitimitet Hamasovoj brutalnosti.

"Rezolucija šalje snažnu poruku da je stvarno bilo dosta. Ovaj rat mora stati, pokolj protiv naših ljudi mora prestati, a humanitarna pomoć mora početi ulaziti u Pojas Gaze", rekao je palestinski izaslanik pri UN-u Rijad Mansur novinarima.

Tagovi: uJEDINIENI NARODI, GAZA, HAMAS
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE