GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Habijan potvrđen za novog ministra

Habijan potvrđen za novog ministra
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2023 / 16:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski sabor na izvanrednoj sjednici sa 77 glasova za, 35 protiv i jednim suzdržanim podržao je izbor novog ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana. 

Na početku sjednice zastupnici SDP-a su na klupe složili fotografije smijenjenih ministara iz Plenkovićeve vlade, a nakon što je njihov predsjednik Peđa Grbin zatražio stanku, napustili su i sabornicu

"Napravit ću sve da ne iznevjerim dobiveno povjerenje, bit ću otvoren za razgovore i suradnju, odlučan da ne podlegnem ikakvim pritiscima i da ne budem talac sukoba određenih skupina ili osoba", istaknuo je Habijan tijekom saslušanja na zajedničkoj sjednici dvaju odbora, a uoči odlučivanja o povjerenju u Hrvatskom saboru.

Oporbeni zastupnici tijekom maratonske sjednice posebno su apostrofirali afere u Ini, HEP-u (Plin za cent) te Ministarstvu gospodarstva (Mreža) pitajući Habijana kako će se s tim nositi i hoće li rasvijetliti afere.

"Ako postoji bilo kakva sumnja u nezakonite radnje, očekujem da neovisna tijela odrade svoj posao, očekujem i da ljudi u resoru te nadležna i regulatorna tijeka rade profesionalno i transparentno", odgovorio je Habijan.

Poručio je da zbog ministarske pozicije ne bi sve ono što je desetljećima gradio doveo u pitanje. Neću dozvoliti da se nepodopštine ponavljaju, postoji jasna granica koju nikada ne bih prešao, takvih stvari se gnušam, naglasio je.

O aferi Mreža ponovio je da se ona ne može odmaknuti od Mosta. "Ako je netko koristio javni novac za hvalospjeve u medijima, gdje su ti hvalospjevi o vladi i HDZ-u? Ja ih baš ne vidim", rekao je.

Urša Raukar Gamulin (Možemo) ustvrdila je da iza svih afera stoji Pavao Vujnovac i da građane najviše zanima hoće li novi ministar ministarstvo voditi osobno ili će to raditi Vujnovac.

"Habijan doslovno nema pojma o energetici, ni gospodarstvu niti ekologiji", smatra Karolina Vidović Krišto (OIP).

HDZ-ovi zastupnici naglašavali su da je Habijan odličan kandidat za ministra, stručan, timski igrač te mu zaželjeli uspjeh u radu. Hvalili su i dosadašnju gospodarsku politiku vlade, uvjereni da će se ona nastaviti i s novim ministrom.

"Za razliku od Sandre Benčić (Možemo), Habijan nije studirao 18 ili 20 godina, već je sve završio u roku, što svjedoči o njegovu odnosu prema radu i visokim radnim kapacitetima", rekla je Majda Burić (HDZ). "Ako su jedino što mu oporba može nabiti na nos tenisice i izgled, onda ste vi najbolji kandidat ikada”, poručila je HDZ-ova zastupnica Habijanu.

Odmah po završetku sjednice odbora zastupnici odlaze u sabornicu, gdje će glasati o novom ministru gospodarstva, a da bi dobio povjerenje, potrebni su mu glasovi 76 zastupnika.

Tagovi: damir hanijan, hdz, sandra benčić, benčić
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE