GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Guardian se raspisao o imenu dubrovačkog aerodroma

Guardian se raspisao o imenu dubrovačkog aerodroma
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2023 / 20:53
Autor: SEEbiz
LONDON - Guardian piše kako je promjena imena dubrovačke zračne luke zapalila novi etnički spor između Hrvata i Srba, "ovaj put oko loze jednog od najslavnijih sinova drevnog lučkog grada".

Tekst nosi naslov: "Turbulencije na Balkanu oko preimenovanja dubrovačke zračne luke". Podsjetimo, Zračna luka Dubrovnik od 2. studenog nosi naziv Zračna luka Ruđer Bošković, u čast astronoma, matematičara i fizičara iz 18. stoljeća.

Talijanima poznat i kao Ruggiero Giuseppe Boscovich, ili engleskim prijevodom njegovog imena Roger Joseph Boscovich, iznio je jedan zakon koji upravlja prirodnim silama, preteču atomske teorije, i dokazao nepostojanje atmosfere na Mjesecu, navodi Guardian, prenosi Index.

Podsjećaju kako je Dubrovnik bio poznat kao Ragusa kada se Bošković rodio u samoupravnoj republici 1711. Majka mu je bila Talijanka te je s 14 godina otišao u Rim kako bi nastavio školovanje, a zatim i karijeru. Tvrde kako su sada identitet i podrijetlo njegovog oca dovedeni u pitanje, "što još jednom dokazuje da je pripisivanje mjesta ljudima trnovit posao na Balkanu, gdje identitet može biti i promjenjiv i vrlo emotivan".

"Općenito, vjerski izbori i opredjeljenja napravljeni stoljećima unatrag su očvrsnuli u etnički identitet: katolici u Hrvate, pravoslavci u Srbe, a bosanski muslimani u Bošnjake", dodaju. Pišu kako je Nikola Bošković bio dubrovački trgovac iz sela Orahov Do, u planinama koje se nadvijaju nad Dubrovnik.

Riječ je o selu koje sada pripada Republici Srpskoj. Čelnici tog entiteta željeli su izgraditi zračnu luku u Trebinju, nedaleko od Orahova Dola, i nazvati je po Ruđeru Boškoviću. Pozivaju se na argument da su Nikola Bošković i njegovo pleme bili Srbi prije nego što su prešli na katoličanstvo.

Guardian citira srpske znanstvenike koji tvrde da je Nikolino obraćenje učinjeno kako bi se mogao oženiti pripadnicom katoličke obitelji u Dubrovniku ili kako bi nastavio svoju karijeru, te stoga nije promijenio suštinski srpski identitet obitelji. Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić opisao je Boškovića kao "Srbina katolika".

"Kada se razmatra pitanje Boškovićeva etničkog podrijetla, ključno je priznati da je koncept nacionalnog identiteta imao različita značenja u vrijeme njegovih predaka", govori Danilo Kovač, povjesničar sa Sveučilišta Sapienza u Rimu.

Kovač se osvrnuo i na radove srpskih i crnogorskih znanstvenika koji tvrde da je obitelj u biti bila srpska. "Povijesni zapisi nedvojbeno potvrđuju da je Nikola posjećivao i opisivao srpske pravoslavne crkve i manastire na Kosovu", kazao je.

Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik, odbacio je takve tvrdnje. "Imenovanje zračne luke je naša stvar i nećemo, naravno, nikoga pitati o tome. Naravno da Ruđer Bošković nije Srbin", izjavio je, prenosi Slobodna Bosna.

"Stric Ruđera Boškovića bio je katolički svećenik don Ilija Bošković. Sve do početka 20. stoljeća u Orahovu Dolu nije živio nijedan pravoslavac. Katoličko podrijetlo Boškovića seže više od 400 godina u prošlost. O tome postoje dokazi u biskupijskim izvješćima, maticama i popisima stanovništva", rekao je Domagoj Vidović, jezikoslovac s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji je istraživao Orahov Do.

Guardian naglašava kako natezanje oko porijekla poznatih osoba nije ništa novo. Srbija je 2006. beogradsku zračnu luku nazvala po Nikoli Tesli, legendarnom izumitelju i djedu elektrotehnike. Guardian piše da je po nacionalnosti Srbin rođen u selu Smiljan, koje se tada, sredinom 19. stoljeća, nalazilo u vojnoj krajini Austro-Ugarske, na teritoriju današnje Hrvatske.

Iako jedva da je kročio u današnju Srbiju, Beograd smatra Teslu svojim. Njegov se pepeo nalazi u beogradskom muzeju, a Srpska pravoslavna crkva vodi kampanju da se premjesti u katedralu. Srbija se snažno bunila kada je Hrvatska stavila lik izumitelja na svoje kovanice od 50, 20 i 10 centi početkom ove godine.

Narodna banka Srbije priopćila je za agenciju France-Presse da time Zagreb "uzurpira kulturnu i znanstvenu baštinu srpskog naroda". U Guardianu su uvjereni da bi Tesla, koji je postao američki državljanin, vjerojatno bio zgrožen tim argumentima. "Jednako sam ponosan na svoje srpsko porijeklo i na svoju hrvatsku domovinu. Živjeli svi Jugoslaveni", citiraju navodnu Teslinu izjavu.

Navode kako u Bosni pitanje Trebinja ima još jednu dimenziju, odnosno srpskih nacionalista i njihovog separatističkog vođe Milorada Dodika da ojačaju autonomiju Republike Srpske. Tvrde kako su projekt do sada blokirali hrvatski i bošnjački članovi zajedničkog Predsjedništva.

Tagovi: Dubrovnik, Ruđer Nođković, Tesla, Zračna luka Dubrovnik
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE