GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman: Vučićeve optužbe nepotrebna teorija zavjere

Grlić Radman: Vučićeve optužbe nepotrebna teorija zavjere
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2020 / 17:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je kazao da ga je iznenadila izjava srbijanskog predsjednika koji je Hrvatsku i hrvatske medije prozvao da se naslađuju zbog prosvjeda u Beogradu, kazavši da je to "jedna nepotrebna teorija zavjere".

"Ta nas je izjava doista začudila (...) mislim da je to jedan izraz nepotrebne teorije zavjere", rekao je šef diplomacije o izjavama srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

On je jučer, zamoljen da komentira reakcije iz Hrvatske na prosvjede u Beogradu, kazao da "Hrvatima smeta jaka Srbija" te da je u hrvatskim medijima "vidio svakakve gadosti i vidljivo je kako koordinirano napadaju našu zemlju".

Hrvatski šef diplomacije je podsjetio da je jučer kazao da "podržava mir, red i stabilnost te rezultate demokratskih izbora" te da su "prosvjedi demokratsko pravo građana, ali da trebaju biti mirni".

Također je kazao da je Hrvatska, koja je u postizbornom vremenu, okrenuta svojim pitanjima.

"Mi smo u postizbornoj situaciji formiranja vlade i konstituiranja Hrvatskog sabora kako bismo mogli raditi u interesu Hrvatske i hrvatskih građana", kazao je Grlić Radman.

Kada su u pitanju odnosi Hrvatske i Srbije, nastavio je, bilo bi dobro imati u vidu činjenicu da bi za dobre bilateralne odnose Srbija trebala prije svega ispuniti međunarodne obveze, poput reciprociteta glede zastupanja hrvatske manjine u svim predstavničkim tijelima te odgovora na 1871 nestalog iz Domovinskog rata.

"Srbija je potpisnica međudržavnog sporazuma o reciprocitetu kada su u pitanju srpska manjina u Hrvatskoj i hrvatska manjina u Srbiji", rekao je Grlić Radman i upozorio da ta zemlja ne poštuje sve stavke toga sporazuma.

Također, ističe Grlić Radman, Srbija bi trebala dati odgovor na nestale, njih 1871. "Mi moramo brinuti o obiteljima koje traže svoje i očekujemo konkretne rezultate."

"To je dobar put za unaprjeđenje bilateralnih odnosa, ali to su na koncu i europske obveze i europski put Srbije", poručio je ministar i dodao da Hrvatska podupire europski put Srbije.

Rekao je i da će reakcija Hrvatske na Vučićeve izjave biti adekvatna.

Tagovi: Gordan Grlić Radman, Aleksandar Vučić, protesti u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE