GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman maksimalno kažnjen jer je skrivao milijunske prihode

Grlić Radman maksimalno kažnjen jer je skrivao milijunske prihode
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2023 / 11:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku u aferi ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je skrivao milijunske uplate od kompanije Agroproteinka.

Utvrdilo je da je prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, te ga kaznilo s maksimalnom kaznom od 5.300 eura. Dio kazne od 2.600 eura može platiti u šest rata, dok će ostatak od 2.700 eura morati platiti od jednom, javlja N1.

Povjerenstvo je, podsjetimo, otvorilo ovaj postupak nakon medijskih upita, a zatim je utvrđeno da Grlić Radman nije prijavio svu imovinu kako mu to nalaže Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Provjerene su mu sve kartice, od ožujka 2019., kada je stupio na dužnost, te ostale koje je imao obvezu podnijeti tijekom godina. U svim karticama nije naveo tzv. “ostala primanja”, dok je iz Porezne uprave Povjerenstvo dobilo podatak da je ostvario dohotke od kapitala. Osim Agroproteinke, otkriveno je da je dobivao dividendu od još jedne firme, te dvije banke.

Tako je 2019. gotovo dobio dva milijuna kuna dobio od Agroproteinke, ali i još 350 tisuća kuna od tvrtke Interplod, te od Zagrebačke banke još oko pet tisuća kuna. Iduće godine dobio je od Ageroproteinke 2.188.000 kuna, od Interpoloda 100.000 kuna, kao i divdendu od OTP banke, 3.800 kuna.

U 2021. Agroproteinke dobio je gotovo tri milijuna kuna, od Interploda još oko 300 tisuća kuna, a od Zagrebačke banke nešto više od tisuću kuna. U 2022. od Agroproteinke dobio je oko pet i pol milijuna kuna dividende. Sve te iznose nije prijavio, čime je prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Ništa nije prijavio.

Grlić Radman se pravdao "omaškom", te govorio da je "platio porez", iako to uopće nije bilo upitno. Rekao je da je imovinsku karticu predao, ali ju nije pravilno ispunio. To je učinio tek u listopadu 2023. godine.

Danas je dobio novčanu kaznu od ukupno 5.300 eura. Otegotnim je uzeto to što nije prijavio niti jednu dividendu, kao i da je već ranije upozoren da mora prijaviti dohodak od kapitala. Inače, riječ je o maksimalnoj novčanoj kazni koja se dužnosniku može izreći.

“Morao je znati da mora unositi podatke od dobiti”, poručilo je Povjerenstvo, podsjetivši da dužnosnici moraju postupati časno i javnost mora znati za njihova primanja. To što je naknadno ispravio imovinsku karticu nije mu pomoglo, jer je, kako smatra Povjerenstvo, trebao karticu ispuniti sam, a ne nakon pritiska javnosti.

Predsjednica Povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković objasnila je zašto ranije nisu utvrdili da Grlić Radman nije prijavio sve prihode.

“Imamo tisuće predmeta, ne provjeravamo sve redovito, već neke biramo nasumično. Grlić Radman nije se našao na listi ovih nasumičnih. Voljeli bismo da možemo provjere raditi redovito, no za to nam trebaju kadrovski kapaciteti”, rekla je predsjednica Povjerenstva.

Tagovi: Grlić Radman, povjerenstvo, sukob interesa, Agroproteinka
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE