GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fina: Prestanak ovrhe na novčanim sredstvima fizičkih osoba

Fina: Prestanak ovrhe na novčanim sredstvima fizičkih osoba
OVRHE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2020 / 16:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Financijska agencija (Fina) izvijestila je u ponedjeljak da prestaje s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima svih fizičkih osoba, njih ukupno gotovo 245 tisuća, što je mjera pomoći uslijed pojave epidemije bolesti Covid-19.

"Fina prestaje s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na sve fizičke osobe, osim u iznimnim slučajevima, propisanim zakonom. Fizičkim osobama koje nemaju niti jednu ovrhu koja se nastavlja, tijekom idućih nekoliko dana deblokirat će se računi", ističe se u priopćenju Fine.

U njemu se podsjeća da su u subotu na snagu stupile dopune Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, kojima se propisuje zastoj provedbe ovrhe na novčanim sredstvima za razdoblje važenja posebnih okolnosti, odnosno do 17. srpnja ove godine, uz mogućnost produljenja trajanja posebnih okolnosti za dodatna tri mjeseca.

Fina je tako zastala s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima za ukupno 244.865 ovršenika fizičkih osoba, što uključuje 234.587 građana/potrošača i 10.269 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost.

Također, zastala je s provedbom gotovo 1,1 milijun osnova za plaćanje, pri čemu iz Fine ističu da ukupan iznos nenaplaćenog duga ovršenika fizičkih osoba za koji se zastalo u provedbi ovrhe iznosi 17,2 milijarde kuna glavnice i 6,7 milijardi kuna kamata.

Fina će tijekom ovog i sljedećeg tjedna, za 233.109 ovršenika fizičkih osoba, bankama dati naloge za deblokadu njihovih računa, budući da se zastalo s provedbom osnova za plaćanje koje su evidentirane u njihovim očevidnicima, kažu iz agencije.

Navode i da će u blokadi i dalje ostati 8.015 ovršenika fizičkih osoba, budući da su u njihovim očevidnicima evidentirane neke osnove za plaćanje po kojima se ovrha nastavlja provoditi, najčešće za uzdržavanje djeteta, a iznos koji otpada na te ovršenike doseže 854,7 milijuna kuna glavnice i 232,9 milijuna kuna kamata.

Fina tako prestaje s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na sve fizičke osobe, uključujući i obrtnike i druge koji obavljaju registriranu djelatnost, dok se ovrha iznimno nastavlja u slučaju da fizička osoba ima osnove za plaćanje radi naplate zakonskog uzdržavanja djeteta (alimentacije), druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću (druga uzdržavanja koja se naplaćuju u rentama), tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ako se radi o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka te u slučaju ovrhe po računu specifične namjene (npr. račun pričuve zgrade i sl.), pojašnjavaju iz agencije.

Fina će i dalje zaprimati nove osnove za plaćanje i evidentirati ih u očevidnik prema vremenu primitka, ali po njima neće poduzimati daljnje radnje za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, osim ako se radi o osnovi za plaćanje za koju je propisano da se nastavlja s provedbom ovrhe, napominje se u priopćenju.

Ovrha u odnosu na pravne osobe se nastavlja provoditi sukladno zakonu, ali se ne obračunava zakonska zatezna kamata, pri čemu odredba o tome da ne teče zatezna kamata se ne odnosi samo na tražbine za koje se provodi ovrha, već općenito na sve pravne odnose u kojima je došlo do zakašnjenja u plaćanju, kažu iz Fine.

Tagovi: Financijska agencija, ovrhe, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Milka Babović bori se s koronavirusom
U POZNIM GODINAMA
Milka Babović bori se s koronavirusom
ZAGREB - Legendarna Milka Babović za 92. rođendan završila u bolnici, zaražena je i koronom.
Svaka četvrta osoba u riziku za moždani udar
RIZICI
Svaka četvrta osoba u riziku za moždani udar

ZAGREB - Svaka četvrta osoba ima povećani rizik za moždani udar koji se može spriječiti jednostavnim preventivnim mjerama, izvijestili su stručnjaci u povodu Svjetskog dana moždanog udara.

Gotovo 50 posto hrvatskih potrošača ne planira zimska putovanja
PLANOVI
Gotovo 50 posto hrvatskih potrošača ne planira zimska putovanja
ZAGREB - Druženja, putovanja, festivali i koncerti najviše nedostaju potrošačima-korisnicima bankarskih usluga u Hrvatskoj u vrijeme pandemije, zbog čega ih, ali i financijske situacije gotovo 50 posto ne planira putovati ove zime u inozemstvo, pokazalo je jesensko istraživanje MasterIndex kompanije Mastercard.
Obećavajući rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše koronavirus
PSI I VIRUS
Obećavajući rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše koronavirus
HELSINKI - Prvi rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše oboljele od novog koronavirusa obećavajući su, objavili su u srijedu znanstvenici tog projekta u Finskoj.
Od petka karantena u Francuskoj, škole ostaju otvorene
NOVE MJERE
Od petka karantena u Francuskoj, škole ostaju otvorene
PARIZ - U Francuskoj se od petka uvodi karantena najmanje do 1. prosinca kako bi se suzbio drugi val covida-19, nesumnjivo smrtonosniji od prvoga, najavio je u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE