GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo o čemu su razgovarali Dijana Zadravec i Vili Beroš

Evo o čemu su razgovarali Dijana Zadravec i Vili Beroš
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2021 / 15:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak se ponovno sastao sa smijenjenom predstojnicom Zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijanom Zadravec, čiji je slučaj već mjesecima u fokusu javnosti zbog njenih tvrdnji da se našla na udaru zbog javno iznesenih optužbi o pronevjeri državnog novca, iskorištavanja javnih resursa u privatne svrhe i slično.

Zadravec i dalje zastupa stav da je njena smjena protuzakonita i da se radi o osveti interesnih skupina čije je poslovanje ugrozila i o tome se, kako tportal doznaje, žustro raspravljalo na spomenutom sastanku

Donedavna predstojnica smijenjena je između ostalog zbog svog istupanja u javnosti, a donedavni vršitelj dužnosti ravnatelja bolnice Zoran Vatavuk, kako je sama otkrila, čak joj je zabranio korištenje lanjskog godišnjeg odmora uoči prošlomjesečnog nastupa pred Antikorupcijskim vijećem u Saboru. To je, tvrdila je, bila uvertira u davanje otkaza. Zadravec je stoga otvorila bolovanje i prestala komunicirati s medijima.

Istom sastanku prisustvovao je novi ravnatelj ove zagrebačke bolnice Davor Vagić, svojedobno predsjednik Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu KBC-a, a tri puta sudjelovao je u pokušajima smjene Dijane Zadravec, te pravnik iz Ministarstva.

Bitka u slučaju Zadravec sada se zapravo vodi na pravnom terenu: kako je potvrđeno tportalu, od ministra Beroša ona je zatražila da pokrene upravni nadzor, odnosno poništi odluku vršitelja dužnosti ravnatelja Vatavuka o njenom udaljavanju s funkcije i kasniju potvrdu tog čina od Upravnog vijeća KBC-a. Neslužbene informacije tportala govore da je s tim ciljem angažirala niz neovisnih pravnika koji su se sučelili s pravnim savjetnicima Ministarstva zdravstva.

- Jedni pravnici tvrde da se upravni nadzor može i treba pokrenuti, drugi da to nije moguće, a sam ministar Beroš još uvijek je neodlučan, objašnjavaju sugovornici tportala.

Dio službenika Ministarstva zastupa stav da se u ovom slučaju treba poštivati isključivo Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a koji propisuje proceduru smjene. Strana Dijane Zadravec, s druge strane, poziva se na Zakon o općem upravnom postupku: po njemu, izvršna vlast odgovara za zakonitost rada zdravstvenih ustanova i zakonitost njihovih odluka te je dužna - na zahtjev zainteresirane osobe poput Zadravec, ali i po službenoj dužnosti - provesti postupak upravnog nadzora.

Jedan od njenih argumenata jest i taj da je Upravno vijeće bolnice odbilo prigovor na odluku v.d. ravnatelja o razrješenju bez konkretnog i sadržajnog odgovora na njega. Na čelu ovog vijeća nalazi se državni tajnik Ministarstva zdravstva.

Sada se čeka Beroševa presuda.

Tportal je kontaktirao s Dijanom Zadravec te je tek kazala da ima zabranu istupanja u medijima i namjerava je poštovati. U Ministarstvu zdravstva, s druge strane, objasnili su da je Vili Beroš trenutno zauzet nizom drugih obaveza te da će se naknadno očitovati o jučerašnjem sastanku.

Tagovi: Dijana Zadravec, Vili Beroš, Zoran Vatavuk, Mario Zovak, KBC Sestara milosrdnica
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE