GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska unija odmrznula financijsku pomoć za Palestince

Europska unija odmrznula financijsku pomoć za Palestince
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 07:48
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BRUXELLES - Europska komisija će isplatiti 82 milijuna eura UNRWA-u. Isplate su bile obustavljene jer je Izrael optužio zaposlenike te organizacije za suradnju s Hamasom.

Europska komisija EU je na mjesec dana blokirala isplate agenciji UN-a za pomoć Palestincima (UNRWA) jer je izraelska vlada optužila dvanaest njenih zaposlenika za suradnju s radikalnim islamističkim Hamasom.

Hamas, koji EU smatra terorističkom organizacijom, napao je Izrael 7. listopada, ubio oko 1.200 i oteo oko 250 ljudi.

Teroristički napad izazvao je veliku vojnu akciju Izraela u Pojasu Gaze, u kojoj je, kako navode palestinski izvori, poginulo više od 30.000 palestinskih civila. Hamas ne želi odustati od oružane borbe protiv izraelskih trupa i osloboditi taoce.

Od ovoga tjedna (4.3.) ponovo će biti nastavljene isplate iz EU-a za UNRWA. Prvo će biti isplaćeno 50 milijuna eura, a još 32 milijuna eura će uslijediti kasnije tijekom godine, u dvije rate.

Nakon dugih pregovora, UNRWA je prethodno pristao na uvjete EU-a za isplatu sredstava. Odjel za internu reviziju UN-a vodit će istragu o optužbama protiv zaposlenika. EU će također provesti ispitivanje sa svojim stručnjacima.

Šef UNRWA-a Philippe Lazzarini u pismenoj korespondenciji s Europskom komisijom EU i dalje tvrdi da njegova organizacija nije umiješana u Hamasove terorističke zločine, ali je obećao da će svih 13.000 zaposlenih koji su do sada radili u Pojasu Gaze biti ponovo provjereni.

Na sastanku s ministrima vanjskih poslova članica EU-a 12. veljače Lazzarini se požalio da Izrael nije dao nikakve dokaze o umiješanosti zaposlenih u terorističke akte. Ministri vanjskih poslova su tada priznali da je u trenutnoj ratnoj situaciji UNRWA neophodan za osiguravanje barem osnovnih potreba stanovništva u Pojasu Gaze.

Prema riječima glasnogovornika UN-a, i svjetska organizacija još čeka dokumentaciju i obavještajne dokumente iz Izraela.

Europska komisija je najavila da će povećati humanitarnu pomoć́ Pojasu Gaze za 68 milijuna eura. S ovim novim sredstvima bi trebale raspolagati međunarodne humanitarne organizacije kao što su Crveni križ ili Crveni polumjesec. Ta će sredstva dodatno biti stavljena na raspolaganje pored već́ planiranih 125 milijuna eura za ovu godinu.

Ukupan iznos humanitarne pomoći EU-a Palestincima, koju mogu koristiti UNRWA ili druge međunarodne organizacije, iznosi 250 milijuna eura.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je o povećanju pomoći rekla: „Mi smo uz palestinski narod u Pojasu Gaze i drugdje u regiji. Nevini Palestinci ne bi trebali plaćati cijenu za zločine terorista Hamasa. Zbog nedostatka adekvatnog pristupa hrani i osnovnim stvarima oni su u strašnim uvjetima koji su opasni po život."

Europska komisija je treći najveći donator UNRWA. Ključno pitanje za UNRWA je kako će se sada pozicionirati dva najveća donatora, SAD i Njemačka, koji su također obustavili isplate u siječnju. Ako SAD i Njemačka ne budu izvršili uplate po planu, UNRWA će krajem mjeseca imati ozbiljne poteškoće u financiranju.

27 zemalja članica EU-a nemaju isto mišljenje o situaciji u Pojasu Gaze i ovom sukobu. Njemačka želi osigurati humanitarnu pomoć za ljude u Gazi, ali se suzdržava od kritika na račun Izraela. Vojna operacija protiv terorističke organizacije Hamas je opravdana i neophodna, kaže se u Berlinu. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock najavila je u četvrtak daljnje povećanje humanitarne pomoći. Kao i UN, ona poziva na „humanitarni prekid vatre". Tada bi taoci mogli biti oslobođeni i mogla bi se izbjeći daljnja stradanja civilnog stanovništva, napisala je Baerbock na platformi X.

Druge članice EU-a, poput Španjolske i Irske, kritiziraju Izrael i pisale su Europskoj komisiji tražeći od nje privremenu suspenziju sporazuma o partnerstvu EU-a s Izraelom. Glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer u Bruxellesu je rekao da Komisija trenutno razmatra taj zahtjev.

Tagovi: palestinci, unrwa, hamas, Philippe Lazzarini, gaza
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE