GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU tuži Grčku jer nije planirala obranu od poplava

EU tuži Grčku jer nije planirala obranu od poplava
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2024 / 09:51
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska komisija najavila je da će tužiti Grčku pred Sudom Europske unije jer nije pregledala planove upravljanja rizicima od poplava, ključni alat za zemlje EU-a da se pripreme protiv poplava.

Taj će potez uslijediti pet mjeseci nakon što su najveće kiše u Grčkoj poplavile plodnu tesalsku ravnicu, uništivši usjeve i stoku, postavljajući pitanja o sposobnosti te mediteranske zemlje da se nosi sa sve nestabilnijom klimom, prenosi Nova ekonomija.

Prema pravilima EU-a, zemlje moraju ažurirati svoje planove upravljanja poplavama svakih šest godina, što je skup mjera čiji je cilj pomoći u ublažavanju rizika od poplava za ljudske živote, okoliš i gospodarske aktivnosti.

Komisija je prošle godine službeno obavijestila Grčku da mora finalizirati svoje planove upravljanja rizicima od poplava, ali ih još nije pregledala, usvojila ili prijavila, navodi se u priopćenju EK.

Grčka posebno nije uspjela ažurirati svoje karte rizika od poplava i opasnosti od poplava u skladu sa zakonima EU-a do ožujka 2020. kao što zahtijeva Direktiva bloka o poplavama iz 2007., što je čini jedinom državom članicom koja se nije pridržavala ovih odredbi. stoji u priopćenju EK.

Grčki ministar za zaštitu okoliša rekao je da je Europska komisija obaviještena da će planovi te zemlje biti gotovi do početka ljeta.

Komisija je prošli mjesec tužila Bugarsku, Cipar, Španjolsku, Irsku, Maltu, Portugal i Slovačku zbog nepoštivanja obveza izvješćivanja.

Tagovi: Grčka, poplave, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Penava: Ne bih rekao da je sutra ključan sastanak
SASTAVLJANJE VLADE
Penava: Ne bih rekao da je sutra ključan sastanak
ZAGREB - Šef Domovinskog pokreta Ivan Penava opovrgnuo je da će sutra biti ključan sastanak s SDP-om, kako je to još u petak dao naslutiti predstojnik ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić.
Izvor iz HSLS-a: Nećemo sudjelovati u talibaniziranju Hrvatske
JASNA PORUKA
Izvor iz HSLS-a: Nećemo sudjelovati u talibaniziranju Hrvatske
ZAGREB - Dario Hrebak jučer se obratio javnosti kazavši da se HSLS tijekom pregovora ništa nije pitalo te da se HDZ sam dogovarao s partnerima.
SDP odustao od pregovora s DP-om
ODUSTAJANJE
SDP odustao od pregovora s DP-om
ZAGREB - U Socijaldemokratskoj partiji odustali su od pregovora od slaganja tzv. antikorupcijske većine s Domovinskim pokretom, javlja Novi list.
Radin: Ostajemo kompaktni
MANJINCI
Radin: Ostajemo kompaktni
ZAGREB - Furio Radin, iskusni saborski zastupnik i jedan od utjecajnijih članova kluba manjinskih zastupnika, dao je vrlo zanimljivu izjavu za Index kojom sugerira da klub manjinaca ipak neće biti razbijen kao što to zahtijeva plan Andreja Plenkovića i Domovinskog pokreta.
Pahor: Imam ideju za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
IDEJE
Pahor: Imam ideju za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
LJUBLJANA - Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor najavio je da će njegova kancelarija i Ministarstvo spoljnih poslova najverovatnije naredne nedelje Briselu proslediti njegovu kandidaturu za mesto specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE