GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Epidemiolozi kontaktirali kineske radnike s Pelješkog mosta: Bit će pod nadzorom dva tjedna

Epidemiolozi kontaktirali kineske radnike s Pelješkog mosta: Bit će pod nadzorom dva tjedna
PREVENCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2020 / 09:41
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Oko desetak kineskih radnika koji grade Pelješki most boravilo je u Kini kojom hara novi koronavirus, a njih su kontaktirali hrvatski epidemiolozi te će biti pod nadzorom. Predstojnik Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Ivan Puljiz kaže kako nema posebnog razloga za paniku.

Puljiz je rekao da to nije poseban razlog za paniku, ali da je bitan podatak gdje su bili u Kini.

'Mislim da su dolje kolege epidemiolozi koji su već kontaktirali s njima pa će oni, naravno, biti pod prismotrom, nadzorom, tijekom ta dva tjedna. Ako bi se slučajno razvili neki od tih simptoma, imaju već preporuke kome se trebaju javiti', rekao je Puljiz za HRT.

Antoinette Kaić Rak, voditeljica ureda WHO-a u Hrvatskoj, rekla je da je jučer i prekjučer zasjedalo povjerenstvo za izvanredna stanja te da su mišljenja bila podijeljena, ali je donesen zaključak da zasad još uvijek nije trenutak za proglašenje izvanrednog stanja od međunarodnog značaja. Usuglašeno je kako je u Kini vrlo visok rizik prijenosa, ali da se tamo ulažu veliki napori dok se u drugim državama radi samo o sporadičnim slučajevima.

'Moramo shvatiti da se radi o novom virusu, mi do prije dva tjedna nismo ni znali da taj virus postoji. Mi o njemu još uvijek jako puno ne znamo', rekla je epidemiologinja Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) dodajući da je virus probio barijeru i prešao sa životinje na čovjeka.

Puljiz je rekao da virus nije tako smrtonosan kao što su bili MERS ili SARS jer je smrtnost ispod 5 posto. Istaknuo je da su, prema prvim podacima, umrle osobe u pravilu imale u podlogu neku predispoziciju, neku kroničnu bolest, javlja HRT.

'Ne možemo reći da je virus jako virulentan. Naravno, postoji opasnost ako stekne veći potencijal, da se prenosi između ljudi, ali postoji još dosta tih nepoznanica koje se treba istražiti', rekao je Puljiz.

Opisujući simptome, Puljiz je naveo kako sliče kliničkoj slici gripe te da se kod težih pacijenata prezentira sa simptomima i znakovima visoke temperature, opće slabosti, suhim kašljem i znakovima zahvaćenosti pluća i donjeg dijela dišnog sustava, otežanim disanjem, probadanjem u prsima.

Petrović je rekla da sve osobe koje dolaze u Hrvatsku, a boravile su u području koja su zahvaćena, trebaju, ako razviju neke od simptoma, obavezno kontaktirati svoga liječnika, možda i telefonski, da se dogovore o daljnjem postupanju.

'Za to doista imamo jasan protokol kako treba postupati s pacijentom u kojeg je postavljena sumnja', rekla je Petrović.

Jedna od preporuka je da putnici u svjetskim zračnim lukama i zahvaćenim područjima izbjegavaju kontakt s vidljivo bolesnim osobama, rekla je Petrović.

Tagovi: Pelješki most, China Road and Bridge Corporation, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE