GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DORH već šest godina ima dokaze o Todorićevom lažiranju bilanci

DORH već šest godina ima dokaze o Todorićevom lažiranju bilanci
PROCESUIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2023 / 08:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ivica Todorić prije nekoliko se tjedana proglasio velikim pobjednikom u pravnoj bitci poznatijoj kao Veliki Agrokor.

U tjednu kada je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo odluku da je financijsko vještačenje Ismeta Kamala na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju „veliki Agrokor“ nezakonit dokaz, čime je taj proces doveden u poteškoće, Nacional je došao u posjed financijske revizije nekadašnjeg koncerna u vlasništvu Ivice Todorića te niza popratnih dokumenata koji upućuju na dva bitna zaključka. Prije svega, Državno odvjetništvo najmanje šest godina u rukama ima ozbiljan i konkretan dokaz da su se u Agrokoru odvijale kriminalne radnje lažiranja bilanci na najvećoj mogućoj razini i nejasno je zašto svoje optužbe nije baziralo na njemu, jer tako bi evidentno bilo jednostavnije progoniti i sankcionirati glavne aktere.

Već je šest godina, naime, poznato da je Todorićeve lažirane bilance radio Baker Tilly. Baker Tilly Hrvatska d.o.o., koja je na tržištu bila poznata kao Baker Tilly i prethodno pod imenom Baker Tilly Discordia, više nema ovlasti djelovati kao dio brenda Baker Tilly, te se ne smije predstavljati kao član globalne mreže ili kao da je na bilo koji drugi način povezana s Baker Tilly'.

Svjetska revizorska kuća naknadno se oštro distancirala od domaće koja je nosila njezino ime te su sa sebe skinuli odgovornost za izvješća koje je radila zagrebačka podružnica. To je bilo važno jer je tada isplivalo kako je zagrebačka revizorska kuća, bila usko povezana s Agrokorom, da je Baker Tilly Hrvatska ovisila o Todoriću, a trebali su ga nadzirati. Direktorica u tvrtci koja se ranije zvala Baker Tilly Discordia, bila je Bruna Discordia. Osim što je njena tvrtka radila revizije za Agrokor, i ona je radila u toj kompaniji. Početak karijere bio joj je u Agrokoru, a bila je na poziciji asistenta potpredsjednika za strategiju i spajanja i preuzimanja, gdje je radila od 2006. do 2008. godine. Iako se radilo o relativno maloj tvrtki s oko 25 zaposlenih, Agrokor ih je angažirao da rade revizije za njegove tvrtke u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Radili su reviziju za većinu tvrtki iz sastava Agrokora pa tako i za: Zvijezdu, Jamnicu, Konzum, Ledo, Vupik, Belje i mnoge druge tvrtke iz sustava te kompanije. Za Agrokor su radili i u drugim zemljama pa među referencama nalazimo i Sarajevski kiseljak, Dijamant, Idea Beograd, Frikom i druge. Podsjetimo i kako je s direktoricom Brunom Discordiom obiteljski povezana osoba Olivio Discordia i obuhvaćen optužnicom u slučaju Agrokor, odnosno optužnicom protiv Todorića i 14 suoptuženika.

Ovih dana spomenuta Bruna Discordia našla se u još jednom problemu. Prijeti joj, naime, osobni bankrot. Financijska agencija je prije nekoliko tjedana poslala poziv Bruni Discordiji 'na dostavu očitovanja za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača'. Riječ je o neizvršenoj osnovi za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu do 2.654,46 EUR s osnova glavnice u neprekinutom razdoblju dužem od tri godine. discordia se treba očitovati Financijskoj agenciji nakon čega će biti odlučeno ide li u osobni stečaj.

Tagovi: Ivica Todorić, Veliki Agrokor, Agrokor, Fortenova grupa, Bruna discordia, Baker Tilly
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE