GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Demografske mjere Vlade ne daju rezultate

Demografske mjere Vlade ne daju rezultate
PROMAŠAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 08:04
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Vladine demografske mjere ne daju rezultate, u Hrvatskoj je u prošloj godini rođeno manje djece nego 2018., pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku o procjenama broja rođenih i umrlih, te sklopljenim brakovima.

Tako su u 2019. godini rođene 36.143 bebe, što je 802 djece manje nego godinu dana ranije. Prve su to procjene, sačinjene na osnovi prijava u matici rođenih, ali je malo vjerojatno da će doći do nekih značajnih promjena kad se objave službeni podaci.

Nije potrebno napominjati da je to najmanji broj djece rođene u Hrvatskoj otkad se rade statistike i da ovakav trend prijeti da već sljedeće godine taj broj padne ispod 36 tisuća, piše Novi list.

Hrvatska je u 2018. godini imala kratki prekid trenda smanjenja broja rođenih i te je godine rođeno 400 djece više nego godinu dana ranije.

No, u 2019. godini se vratilo na stari kolosijek i u toj će generaciji biti čak 40 razreda »prvašića« manje nego godinu dana ranije.

Deset godina ranije, kad su demografski stručnjaci upozoravali kako je trend odavno zabrinjavajući i da se nešto mora učiniti, u Hrvatskoj je bilo rođeno 44.577 djece, što znači da se otad broj rođene djece po godini smanjio za 19 posto.

Prije 30 godina, u vrijeme kad su se rodili majke i očevi koji danas dobivaju djecu, u Hrvatskoj se godišnje rađalo 55 tisuća djece, a deset godina prije toga, primjerice 1979. godine, u Hrvatskoj je rođeno više od 69 tisuća djece.

Baš jučer Hrvatski mirovinski zavod objavio je da će od ove godine pravo na dječji doplatak imati više od 300 tisuća djece, ali ironija je da se u Hrvatskoj rađa 20 posto manje djece nego u vrijeme kad je pravo na doplatak imalo upola manje djece i kad su roditelji primali znatno manje naknade.

U vrijeme najveće ekonomske krize u Hrvatskoj se godišnje rađalo tri, četiri ili pet tisuća djece više nego što je to bilo lani, a broj novorođenih počeo je padati ispod 40 tisuća 2013. godine.

Iako je Vlada isticala da je demografski oporavak u središtu njezine politike, mjere koje su donosili, a riječ je o povećanju porodiljnih naknada, povećanju broja djece koja dobivaju dječji doplatak, izgradnji vrtića, njihovom produženom radu - ništa od toga zasad nije dalo rezultate, moguće i zbog toga što je iz Hrvatske odselilo više od 250 tisuća stanovnika, najviše njih u dobi kad se zasniva obitelj odnosno kad planiraju imati djecu.

Istovremeno broj umrlih u Hrvatskoj i dalje je na oko 52 tisuće, lani je umrlo točno 52.327 građana Hrvatske, pa se broj stanovnika samo na razlici između umrlih i rođenih smanjio za 16.148.

Da se u prošloj godini nitko nije odselio iz Hrvatske, to znači da je broj stanovnika pao na četiri milijuna i 70 tisuća i to ako se računa na osnovi službenih, a ne stvarnih brojki o broju stanovnika.

Prema procjenama DZS-a, u 2018. godini Hrvatska je imala četiri milijuna i 87 tisuća stanovnika, a samo zbog negativnog prirodnog prirasta izgubila je gotovo 17 tisuća stanovnika.

Tagovi: demografske mjere, demografska slika Hrvatske, iseljavanje iz Hrvatske, dječji doplatak, prirodni prirast, stopa smrtnosti
PROČITAJ I OVO
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
UPUTE
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjeća birače koji nisu upisani u registar birača ili im upisani podaci nisu točni, da imaju pravo zatražiti upis, dopunu ili ispravak podataka od 3. do najkasnije, 24. lipnja.
I tajlandski seks turizam prebacio se online
SILOM PRILIKA
I tajlandski seks turizam prebacio se online
BANGKOK – Zatvorene granice i nedostatak turista koji traže noćnu zabavu, ali i zbog prevencije koronavirusa zatvoreni crveni distrikti na popularnim lokacijama doveli su tajlandske "ljepotice noći" u nepovoljnu ekonomsku situaciju.
Pupovac: Plenković bi puno izgubio koalicijom sa Škorom
STAVOVI
Pupovac: Plenković bi puno izgubio koalicijom sa Škorom
ZAGREB - Predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, u intervjuu za Novi list rekao je što očekuje od predstojećih parlamentarnih izbora.
Francusko-njemački poziv za brzo otvaranje granica u Europi
GRANICE
Francusko-njemački poziv za brzo otvaranje granica u Europi
PARIZ - Predsjednik francuskog parlamenta i njegov njemački kolega pozvali su u utorak na otvaranje što je prije moguće granica između europskih zemalja, nakon što su one bile više tjedana zatvorene zbog pandemije koronavirusa.
Japan neće odobriti Avigan do kraja svibnja za liječenje COVID-19
LIJEKOVI
Japan neće odobriti Avigan do kraja svibnja za liječenje COVID-19

TOKIO - Japanska vlada odustala je od odobrenja lijeka Avigan Fujifilm Holdings Corp za liječenje COVID-19 do kraja svibnja, izvijestila je u ponedjeljak agencija Kyodo News.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE