GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora će Južnoj Koreji izručiti Do Kwona, kralja kriptovaluta

Crna Gora će Južnoj Koreji izručiti Do Kwona, kralja kriptovaluta
IZRUČENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 16:49
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Crna Gora će izručiti "kralja kriptovaluta" Do Kwona Južnoj Koreji, odlučio je Viši sud u Podgorici. Kako pišu crnogorske Vijesti, prethodno je Žalbeni sud poništio rješenje Višeg suda kojim se Do Kwon trebao izručiti SAD-u.

U lipnju prošle godine 32-godišnji Do Kwon i njegov poslovni partner Hon Chand-yun osuđeni su u Crnoj Gori na po četiri mjeseca zatvora zbog krivotvorenja putovnica. U kaznu im je uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru, gdje su se nalazili od 23. ožujka 2023.

Kako je sutkinja Ivana Becić rekla lani tijekom izricanja presude, Do Kwon i Hon Chand-yun su krivi jer su 23. ožujka 2023. na aerodromu u Podgorici prije ukrcavanja na let za Dubai svjesni svog djela upotrijebili lažne javne isprave, putovnice Kostarike, kao i osobne iskaznice navodno izdane od strane nadležnih organa Belgije.

Kako je pojasnila, Do Kwon je imao falsificiranu osobnu iskaznicu na ime Wang Thomas, a Chand-yun na ime Niem Friedrich. Sud im je izrekao mjeru sigurnosti - oduzimanje lažnih javnih isprava, a određeno im je i da moraju platiti troškove suđenja, svaki po 100 eura.

Do Kwon je objasnio da je preko prijatelja došao do agencije u Singapuru koja se bavi izradom tzv. "zlatnih" putovnica. Drugooptuženi Chand-yun je naveo da je do putovnice došao preko Do Kwona, što je ovaj i potvrdio i tražio da samo on bude kažnjen.

Do Kwon, kojeg američke i južnokorejske vlasti sumnjiče za prevaru na tržištu kriptovaluta tešku više od 40 milijardi dolara, uhićen je prije nekoliko mjeseci sa svojim prijateljem Chand-yunom, prilikom pokušaja da napuste Crnu Goru.

Prema crnogorskim zakonima, za kazneno djelo falsificiranja isprava predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca i pet godina.

Južnokorejski tužitelj, koji vodi istragu o propalom kriptoprojektu Terra-Luna, priopćio je da osnivač te kompanije Do Kwon treba biti izručen Seulu zbog suđenja, piše Wall Street Journal. Južna Koreja i SAD zatražili su njegovo izručenje kako bi ga suočili s optužbama u vezi s kolapsom njegove kriptoimperije, vrijedne 40 milijardi dolara.

Tagovi: DO KWON, KRIPTOVALUTE, BECIĆ, CRNA GORA, KOREJA
PROČITAJ I OVO
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE