GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čivljak: Sva su mjesta popunjena u Klinici za infektivne bolesti

Čivljak: Sva su mjesta popunjena u Klinici za infektivne bolesti
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 21:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" izjavio je da su, s obzirom na porast broja zaraženih, u toj klinici popunjena sva stacionarna mjesta.

Kaže da ima još mjesta tek na odjelu na kojemu se provodi opservacija za one za koje se ne zna jesu li zaraženi.

'Bolesnike koji zahtijevaju bolničko liječenje nakon popunjavanja stacionarnih mjesta u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" šalje se u KB Dubrava', rekao je Čivljak za HRT.

Govoreći o kliničkoj slici rekao je da se ona nije promijenila te da se pacijenti hospitaliziraju zbog težine kliničke slike, odnosno komplikacija. Istaknuo je da je upala pluća najčešći razlog za hospitalizaciju bolesnika s Covidom-19.

Dodaje da će, kako bude rastao broj oboljelih, rasti i apsolutni broj bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje.

'Neće se klinička slika promijeniti u pojedinca, ali ćemo u ukupnoj populaciji imati veći broj onih koji zahtijevaju bolničko liječenje, pa tako i liječenje u jedinicama intenzivne medicine', kazao je Čivljak

Naveo je i da ljudi ponekad misle da je Covid-19 benigna bolest upravo zbog onih prvih pretpostavki da je to smrtonosnija bolest nego što smo mislili.

'No iako je smrtnost u općoj populaciji 1%, ovisno od države do države, smrtnost 10% bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje nije mala. Zato treba upozoriti pučanstvo da se ipak radi o ozbiljnoj i smrtonosnoj bolesti te da je potrebno učiniti sve na njezinoj prevenciji', upozorio je liječnik.

Govoreći o mogućnosti 'sudara virusa gripe i Covid-19', Čivljak je kazao da postoje skromna iskustva iz zone na južnoj hemisferi, Kine i nekih azijskih država u kojima se pokazalo da virus gripe ipak može pridonijeti težini kliničke slike Covida-19, jer kod bolesnika koji su hospitalizirani zbog Covida i kod onih koji su umrli od Covida bio je veći udio onih koji su imali koinfekciju s nekim drugim respiratornim virusom, a najčešće se radilo o virusu gripe.

'U predstojećoj sezoni gripe možemo očekivati, iako nema naznaka da bi ona mogla biti teža od prethodne sezone, da kod bolesnika kod kojih se dogodi koinfekcija s ova dva virusa možemo imati više komplikacija, težu kliničku sliku, a posljedično i veću smrtnost', rekao je zamjenik ravnateljice Klinike "Dr. Fran Mihaljević".

Kazao je da se zdravstveni djelatnici boje, od početka epidemije Covid-19, da se među njihovim redovima ne proširi epidemija.

'Ako veći broj zdravstvenih djelatnika bude onemogućen u pružanju zdravstvene skrbi to bi moglo otežati skrb za bolesnike. Stoga apeliram na sve zdravstvene djelatnike, da se oni u prvom redu pridržavaju epidemioloških mjera, ali i svo ostalo pučanstvo Republike Hrvatske', kazao je Čivljak.

Odgovarajući na pitanja o cjepivima kazao je da za sada, u Europskoj uniji i Sjevernoj Americi nijedno cjepivo nije dobilo odobrenje za kliničku primjenu.

'No nekoliko cjepiva koja su pri kraju kliničkih ispitivanja su izdvojena da bi se mogla naći i na hrvatskom tržištu', dodaje.

Pojasnio je da Hrvatska spada među države EU-a, za koje je prije mjesec dana potpisan ugovor i prednarudžba za 300 milijuna doza cjepiva, za cijelu EU. Riječ je o tzv. oksfordskom cjepivu.

Tagovi: Rok Čivljak, koronavirus u Hrvatskoj, gripa, Covid-19, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević
PROČITAJ I OVO
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE