GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cipar: Lijek protiv korone počeo se koristiti za liječenje mačaka

Cipar: Lijek protiv korone počeo se koristiti za liječenje mačaka
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2023 / 08:03
Autor: SEEbiz
NIKOZIJA - Veterinarske službe na Cipru primile su prvu seriju tableta protiv covida, iz zaliha koje su izvorno bile namijenjene ljudima, s ciljem zaustavljanja širenja virulentnog soja koronavirusa koji je ubio tisuće mačaka.

Ministarstvo zdravstva počelo je s liječenjem 8. kolovoza, inače Međunarodni dan mačaka.

“Uzeli smo zalihe od 500 kutija lijekova. Ovo je prva serija od 2000 paketa koji će biti dostupni. Svaka sadrži 40 kapsula, tako da govorimo o ukupno 80.000 anti-covid pilula”, rekao je Christodoulos Pipis, vladin direktor veterinarskih službi, za Guardian.

Distribucija lijekova uslijedila je nakon “alarmantnog porasta” slučajeva mačjeg infektivnog peritonitisa (FIP) uzrokovanog mačjim koronavirusom koji je, ako se ne liječi, gotovo uvijek smrtonosan.

Definiran kao “izbijanje FCoV-23”, virus je prvi put primijećen tijekom siječnja u Nikoziji, glavnom gradu Cipra. U roku od tri do četiri mjeseca proširio se po cijeloj zemlji.

Stručnjaci sa sveučilišta u Edinburghu, koji su istraživali izbijanje u suradnji s Panciparskom veterinarskom udruženju (PVA), otkrili su da je u roku od 12 tjedana broj slučajeva FIP-a potvrđenih testovima lančane reakcije polimeraze (PCR) porastao 20 puta u usporedbi s prethodnom godinom.

Iako mutirani mačji virus nije povezan s “ljudskim koronavirusom” i ljudi se njime ne mogu zaraziti, molnupiravir, aktivni sastojak tableta protiv covida, pokazao se korisnim za mačke s dijagnosticiranim FIP-om.

Izlučen izmetom zaraženih mačaka, a zatim se proširio kontaktom, mačji koronavirus prvi je put zabilježen 1960-ih. Epidemije FIP-a, iako rijetke, ranije su se javljale u Velikoj Britaniji, SAD-u, Tajvanu i Grčkoj, ali su uvijek bile ograničene na uzgajivačnice.

Čini se da je na Cipru virus poprimio mnogo virulentniji infektivni oblik pa čak i kućni ljubimci postaju žrtve.

Otočno društvo za zaštitu i dobrobit mačaka (PAWS) nedavno je iznijelo dramatičnu tvrdnju da je oko 300.000 mačaka, pripitomljenih i lutalica, nestalo zbog galopirajuće stope prijenosa FIP-a od siječnja. Lokalni veterinari opisali su brojku kao “pretjeranu” i umjesto toga rekli da ih je umrlo 8000 u prvoj polovici 2023. Pritom nisu osporili ozbiljnost epidemije. Ali jesu cijene lijekova, naglašeno je da su preskupi.

Prošli tjedan kada je vlada objavila da će dopustiti korištenje dijela službenih zaliha lijekova za ljudski koronavirus, ljubitelji mačaka radovali su se jer su tablete protiv covida bile mnogo pristupačnije i svako pakiranje košta oko stotinu eura.

Inače, Cipar je poznat po svojoj plodnoj populaciji mačaka. Legenda kaže da je mačke tamo dovela sveta Helena, majka rimskog cara Konstantina Velikog, koja je naredila da se pošalju iz Palestine i Egipta kako bi otok oslobodile zmija otrovnica.

Tagovi: cIPAR, LIJEK PROTIV KORONE
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE