GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundestag prihvatio zakon o olakšanom ostanku stranaca bez boravišnog statusa

Bundestag prihvatio zakon o olakšanom ostanku stranaca bez boravišnog statusa
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2022 / 14:25
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Bundestag je u petak prihvatio zakon koji osobama bez boravišnog statusa u Njemačkoj, a koje nije moguće protjerati, pruža mogućnost stjecanja legalnog boravka.

"Došlo je vrijeme da se oprostimo od rigidne useljeničke politike i politike azila", rekao je unutarnjopolitički glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sebastian Hartmann u raspravi koja je uslijedila nakon glasanja.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser je rekla kako se ovim zakonom ukida stanje nesigurnosti kod osoba kojima je godinama produljivan tzv. trpni boravišni status bez izgleda na boravišnu dozvolu "iako su ti ljudi odavno postali dio našeg društva".

Zakon, koji je prihvaćen glasovima zastupnika socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicijske vlade, pruža priliku onim osobama koje pet godina u Njemačkoj borave na temelju tzv. trpnog statusa (Duldung) za stjecanje trajnog boravišnog statusa.

Oni bi u 18 mjeseci trebali dokazati da su integrirani u njemačko društvo, što uključuje poznavanje njemačkog jezika, da su u stanju sami materijalno osigurati svoj život te da nisu kažnjavani. Kandidati bi također trebali nedvosmisleno dokazati svoj identitet.

Ako u razdoblju od 18 mjeseci kandidati ne ispune ove uvjete, vraćaju se u tzv. trpni boravišni status što ponovno otvara mogućnost protjerivanja.

Kod osoba koje u Njemačkoj borave na temelju tzv. trpnog statusa uglavnom se radi o osobama kod kojih je prestao razlog na temelju kojeg su boravili u Njemačkoj, ali ih je nemoguće protjerati u zemlje porijekla iz sigurnosnih ili zdravstvenih razloga.

Uglavnom se radi o osobama kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom, od kojih neke već dugi niz godina borave u Njemačkoj.

Oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU žestoko je kritizirala novi zakon tvrdeći da se time nagrađuje kriminalno ponašanje onih koji godinama sakrivaju svoj identitet i time onemogućuju protjerivanje u zemlje porijekla.

"Na kraju će ove osobe bolje proći nego oni pošteni stranci koji ne skrivaju identitet i time bivaju lakše protjerani", rekla je potpredsjednica zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Andrea Lindholz. Ona je rekla kako bi bilo bolje da se snage usredotoče na "one kojima je zaštita zaista potrebna".

Trenutno u Njemačkoj sa statusom "trpljenih" boravi 248.000 osoba od kojih bi 137.000 moglo profitirati od novog pravila.

Novi zakon je dio sveobuhvatnog paketa reformi kojim nova vlada želi temeljito reformirati njemačku useljeničku politiku.

U sklopu tog paketa je predviđeno i olakšanje useljavanja stručne radne snage te pojednostavljenje stjecanja njemačkog državljanstva. Paket isto tako sadrži i cilj lakšeg protjerivanja osoba kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom ili koje su prekršile zakon.

Tagovi: Bundestag, zakon o olakšanom ostanku stranaca bez boravišnog statusa
PROČITAJ I OVO
Radić: Imat ćemo dovoljan broj potpisa za opoziv premijera
OPORBA
Radić: Imat ćemo dovoljan broj potpisa za opoziv premijera
ZAGREB - Svakog tjedna jedna afera tako bi mogao izgledati slogan na početku ove političke godine koja je počela prilično turbulentno od tsunamija inflacije, rasta cijena odnosno pada životnog standarda koji se poklopio s ulaskom Hrvatske u eurozonu do najnovije afere "SMS poruke" koje su se razmjenjivale na relaciji Banski dvori i uprava Hrvatskih šuma.
Turska sve češće odbija vize ruskim migrantima
VIZE
Turska sve češće odbija vize ruskim migrantima
ANKARA - Donedavno su obitelji iz Rusije bile dobrodošle u Tursku. No Ankara se sada sve više zatvara - kaznama i birokracijom. Koliko dugo će turski egzil još funkcionirati?
Kina: Američko rušenje balona pretjerano
REAKCIJE
Kina: Američko rušenje balona pretjerano
PEKING - Kina je izrazila svoje "snažno nezadovoljstvo i prosvjed" protiv američkog obaranja njezina balona, rekavši da Washington "pretjeruje" i "ozbiljno krši međunarodnu praksu", u priopćenju njezina ministarstva vanjskih poslova.
I danas na snazi crveni alarm zbog vjetra
OLUJNI VJETAR
I danas na snazi crveni alarm zbog vjetra
ZAGREB - DHMZ izdao je za nedjelju crveno upozorenje za Velebitski kanal i južnu Dalmaciju zbog jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra od 35 do 90 čvorova, a narančasto za područje riječke, splitske, dubrovačke regije, zapadne obale Istre i Kvarnera zbog jake i vrlo jake bure.
Američka vojska srušila kineski špijunski balon
BALON
Američka vojska srušila kineski špijunski balon
WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države su oborile špijunski balon koji je letio iznad Amerike, a za koji se sumnja da je stigao iz Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE