GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanci istražili: Evo kako Wagner regrutira širom svijeta

Britanci istražili: Evo kako Wagner regrutira širom svijeta
PLAĆENICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2023 / 22:26
Autor: SEEbiz / klix.ba
LONDON - Tvrtka Logically sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu istražila je kako ruska privatna vojna tvrtka Wagner zapošljava diljem svijeta koristeći se društvenim mrežama.

Potvrđeno je da koristi 16 jezika na Twitteru, Facebooku i drugim društvenim mrežama. Jedan od korisnika Twittera objavio je na ovoj društvenoj mreži da Wagnerovi borci mogu zaraditi 240.000 rubalja (više od 5.000 KM) mjesečno. Takva se objava smatra normalnom propagandom zapošljavanja.

"To je iznos bez bonusa koji se može zaraditi za naredne uspjehe", navodi se u spomenutoj objavi na Twitteru.

Wagneru ne trebaju samo borci, već i IT i medicinski stručnjaci. Još jedna objava na Twitteru, na španjolskom, jamčila je životno osiguranje i promovirala "tim posvećen učinkovitosti i pobjedi". Slični postovi dostupni su i na francuskom, vijetnamskom i indonezijskom.

Prema spomenutom istraživanju, te su objave na Twitteru i Facebooku u posljednjih nekoliko mjeseci imale gotovo 120.000 pregleda. Kao što je primijetio Kyle Walter, koji je vodio istraživanje, postoje i drugi iznenađujući elementi regrutiranja na društvenim mrežama.

"Mnogi postovi su na jezicima koje ne biste očekivali, poput vijetnamskog, čak i poljskog. Reakcije na postove su uglavnom pozitivne. Mnogi su pitali kako se mogu pridružiti Wagneru ili su dali podršku Wagneru", rekao je Walter za Euronews. .

Iako istraživači nisu mogli izravno pripisati radna mjesta ruskoj privatnoj vojnoj tvrtki, njihov sadržaj vrlo je sličan Wagnerovom procesu novačenja u Rusiji.

Wagner je optužen za kršenje ljudskih prava i zločine, posebice u Ukrajini i Africi. Dva bivša ruska osuđenika, koji tvrde da su bili Wagnerovi zapovjednici, nedavno su tvrdili da su ubili stotine ukrajinskih civila, uključujući djecu.

Kao što je Logično rečeno, s obzirom da se ne smatraju međunarodnom terorističkom organizacijom, Wagnerove online aktivnosti su u sivoj zoni.

"To im omogućuje da budu sveprisutni na društvenim mrežama, što može biti vrlo zabrinjavajuće. Obični ljudi mogu ih kontaktirati izravno putem aplikacija Telegram ili WhatsApp. To je nešto o čemu moramo razmisliti", rekao je Walter.

Prije ruske agresije na Ukrajinu, Wagner je sudjelovao u borbama diljem središnje Afrike. Ova privatna vojna tvrtka posljednjih se mjeseci ističe jer nudi slobodu osuđenicima u zamjenu za borbu u Ukrajini. Wagnerov šef Jevgenij Prigožin tvrdi da su u Ukrajini izgubili 20.000 boraca.

Podsjećamo, Wagner je jučer okupirao nekoliko ruskih gradova. Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će zbog toga biti kažnjeni, nakon čega je pobuna krajem dana prekinuta.

Tagovi: Logically, wAGNER, SKUPINA Wahner
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE