GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden potpisao zakon o zaštiti istospolnog braka

Biden potpisao zakon o zaštiti istospolnog braka
ZAKONI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 08:01
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Joe Biden je u utorak u Bijeloj kući pred mnoštvom uzvanika potpisao zakon o zaštiti istospolnog braka na čitavom teritoriju Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik je potpisujući tekst izrazio zadovoljstvo zbog "presudnog napretka k jednakosti, slobodi i pravdi, ne samo za neke, nego za sve".

Ovo je poseban trenutak za američkog predsjednika koji je prije deset godina, dok je bio potpredsjednik Baracka Obame, javno zagovarao brak za sve.

Joe Biden je u vrt Bijele kuće pozvao "skupinu parlamentarnih zastupnika" iz redova demokrata i republikanaca, te "aktiviste i osobe koje su vodile sudske postupke za pravo svih na brak", rekla je u ponedjeljak Karine Jean-Pierre, prva tajnica za medije Bijele kuće koja otvoreno priznaje svoju homoseksualnost.

Među uzvanicima su bili glazbene i filmske zvijezde.

Ovaj zakon će "donijeti mir milijunima LGBTQI+ i međurasnih parova koji odsad imaju prava i zaštitu koja pripada njima i njihovoj djeci", rekla je Jean-Pierre.

Istospolne zajednice od 2015. štiti Vrhovni sud Sjedinjenih Država. No nakon povijesnog zaokreta tog suda o pobačaju u lipnju, mnogi liberali se boje da bi se i ovo pravo moglo dokinuti.

Donošenjem novog zakona ukidaju se prijašnji zakoni u kojima se brak definira kao zajednica muškarca i žene, a matičarima se zabranjuje - bez obzira na to u kojoj saveznoj državi rade - da diskriminiraju parove "zbog spola, rase, etničke pripadnosti i podrijetla".

Za novi zakon (Respect for Marriage Act) glasali su svi demokratski zastupnici i 39 republikanskih, a 169 članova konzervativne stranke bilo je protiv.

Tagovi: Joe Biden, zakon o zaštiti istospolnog braka
PROČITAJ I OVO
Pahor: Imam ideju za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
IDEJE
Pahor: Imam ideju za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
LJUBLJANA - Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor najavio je da će njegova kancelarija i Ministarstvo spoljnih poslova najverovatnije naredne nedelje Briselu proslediti njegovu kandidaturu za mesto specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.
Vučić i Orban spremaju crveni tepih za Xi Jinpinga
DOBRODOŠLICA
Vučić i Orban spremaju crveni tepih za Xi Jinpinga
BUDIMPEŠTA - Kineski čelnik Xi Jinping provest će najveći dio svoje petodnevne turneje po Europi ovog tjedna u dvije male zemlje na istočnoj polovici kontinenta, regiji koju je Peking koristio kao uporište za svoje rastuće gospodarske ambicije u Europi.
Hrebak: Nisam oduševljen načinom na koji se slaže većina
KOALICIJA
Hrebak: Nisam oduševljen načinom na koji se slaže većina
ZAGREB - U utorak će se održati sastanci koji bi mogli odrediti vodstvo Hrvatske u iduće četiri godine.
Selak Raspudić: Bilo je sigurno da će HDZ i DP u koaliciju. Treba slijediti trag novca
PORUKE
Selak Raspudić: Bilo je sigurno da će HDZ i DP u koaliciju. Treba slijediti trag novca
ZAGREB - Marija Selak Raspudić bila je gošća HTV-ove emisije Nedjeljom u 2.
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE