GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Zaraza se širi po uredima, maske će biti obavezne u zatvorenim prostorima

Beroš: Zaraza se širi po uredima, maske će biti obavezne u zatvorenim prostorima
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 15:37
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Vlada i Stožer najavili su obavezno uvođenje maski u svim zatvorenim te na nekim otvorenim prostorima od idućeg tjedna, a ministar zdravstva Vili Beroš Indexu je objasnio zašto su se odlučili na to te naveo koje su sve zemlje u Europi uvele obavezne maske.

"Pridržavanje mjere fizičke udaljenosti izuzetno je važna mjera za suzbijanje širenja bolesti. Kao i za većinu respiratornih zaraznih bolesti, jedini siguran način da izbjegnemo zarazu je da ne dođemo u kontakt sa zaraženom osobom. Ipak, postoje mnoge situacije kada pridržavanje fizičke udaljenosti nije moguće", govori nam ministar zdravstva.

"U takvim situacijama nošenje maske nije zaštita za osobu koja nosi masku, ali smanjuje mogućnost širenja bolesti ako je nosi zaražena osoba. Iz tog je razloga obveza nošenja maski već propisana u mnogim zatvorenim prostorima, primjerice u javnom prijevozu i u trgovinama, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim europskim zemljama. Maske u zatvorenim prostorima razmatraju se jer je na mnogim radnim mjestima uočeno širenje bolesti među kolegama koji su u bliskom kontaktu, primjerice dijele isti ured, a nisu bili u mogućnosti pridržavati se mjere fizičke udaljenosti", kazao je Beroš za Index.

Beroš ističe kako obveza nošenja maski postoji u gotovo svim zemljama EU za javni prijevoz, a slično je i sa zatvorenim javnim prostorima, dok su neke zemlje već uvele i obavezu nošenja maski na otvorenom prostoru, a posljednja među njima je Italija, za koju znamo da je bila najpogođenija u prvom valu pandemije.

"Na otvorenim javnim prostorima maske su obvezne u Belgiji (Bruxelles), u Bugarskoj ako se ne može održavati fizička distanca, u Francuskoj (Marseille, Nice, Toulouse, Bordeaux), Italiji, Rumunjskoj (okupljanja ljudi), Sloveniji (okupljanja ljudi) te Španjolskoj. Zaposlenici su obvezni nositi maske u Austriji (ugostitelji, hoteli, sport, zdravstveni djelatnici), Francuskoj (uredi u tvrtkama), Poljskoj (uredi sa strankama, zdravstveni djelatnici, ugostitelji) te Rumunjskoj. Ostale okolnosti u kojima se nose maske su šaroliko zahvaćene u raznim zemljama, primjerice u Austriji (demonstracije), Mađarskoj i Slovačkoj (taxi), Poljskoj (crkve, gosti restorana dok ne sjednu za stol)", naveo nam je Beroš.

Ističe kako nema jedinstvenog pravila, no u svakom slučaju nit koja se proteže kao nositelj ideje o nošenju maski je zaštita zdravlja zaposlenih i korisnika, bilo u zdravstvu, uslužnim djelatnostima ili na bilo kojem događanju.

Tagovi: Vili Beroš, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE