GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš upozorio na moguću twindemiju i otkrio da imamo preko 3.000 novih slučajeva

Beroš upozorio na moguću twindemiju i otkrio da imamo preko 3.000 novih slučajeva
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2021 / 10:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade su izmjene i dopune Zakona o trošarinama, izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te izmjene i dopune Zakona o pravu na pristup informacijama. Vlada će donijeti i odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u ovogodišnjem Državnom proračunu, kao i odluku o dodjeli sredstava za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji.

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj je riječi kazao:

'Vidimo da smo ušli u razdovlje hladnijeg vremena što je donijelo značajan porast broja oboljelih. Tako će biti i danas. Moramo se pridržavati osnovnih mjera zaštite. To ukazuje na još veći važnost cijepljenja osobito starijih sugrađana', kazao je Plenković.

'Svaka četvrta starija osoba koja nije cijepljena, u visokom je riziku u slučaju da oboli od covida i ne možemo ne primijetiti da je koronavirus odnio ogroman broj života. Za koji dan ćemo premašiti broj od 9.000 preminulih s ili od covid u Hrvatskoj. To je velik danak koji plaćamo kao društvo. Nema razloga da brojevi budu ovako visoki. Zato je odgovornost svakoga da donese razumnu odluku i da se cijepi. To je stav Znanstvenog savjeta i struke. Od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno. 80 posto pacijenata na respiratoru nije bilo cijepljeno', kazao je.

Kazao je da je činjenica da i cijepljeni mogu prenositi virus.

Tomo Medved, ministar branitelja, kazao je da su obnovljene 632 kuće na Banovini. Na 187 obiteljskih kuća radovi su u tijeku. Iskazan je poziv za kupnju zamjenskih nekretnina. Sklopljen je ugovor za izradu projektne dokumentacije za izradu tipskih zgrada s 800 stanova.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je dana s 3.053 novih slučajeva. Udio zaraženih je 28,24 posto. U bolnicama je 939 osoba, 131 je na respiratoru.

'Zamjetan je porats hospitaliziranih pacijenata. Klinici za infektivne bolesti ustupljeni su dodatni ecmo uređaji. Danas je sastanak u Ministarstvu oko daljnjeg odgovora zdravstvenog sustava na ovu situaciju', kazao je.

Kazao je da je slabiji porast hospitaliziranih, od broja zaraženih iz čega se izvlači zaključak da je cijepivo spriječilo teža oboljenja.

'Danas od posljedica covida umiru necijepljene osobe visoke životne dobi', kazao je Beroš.

73 posto je cijepljenih je među zdravstvenim radnicima. Postotak zaštićenih među liječnicima je gotovo 90 posto s cijepljenima i preboljelima.

'Porast broja zaraženih poziv je na dodatnu dozu opreza. WHO povezuje porast epidemije s necijepljenima. Europske države s visokim postotkom cijepljenih, unatoč visokim brojkama zaraženih imaju manju smrtnost. Cjepiva su sigurna, besplatna i dostupna svima. Znanstvenici upozoravaju na mogućnost twindemije, preklapanja gripe i koronavirus', kazao je.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Andrej Plenković, Vili Beroš, Krunoslav Capak
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE