GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog švicarca već podignuto 40.000 tužbi protiv banaka

Zbog švicarca već podignuto 40.000 tužbi protiv banaka
SLUČAJ FRANAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2023 / 09:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od 2019. do danas na hrvatskim sudovima podignuto je oko 40.000 tužbi vezanih za kredite u švicarskim francima. Budući da je 13. lipnja zadnji dan kada potrošači mogu tužiti banke jer već sutradan nastupa zastara, izvjesno je da je to i konačni broj.

Premda se ne vodi zasebna evidencija za "švicarce", Ministarstvo pravosuđa i uprave je putem sustava e-Spis prikupilo podatke o tužbama vođenim pod šiframa koje se odnose na utvrđenje ništetnosti ugovora o kreditu i zahtjeve za isplatu preplaćene kamate, dakle razlike između ugovorene i stvarno plaćene kamate, te na tužbe u kojima se traže isplate zbog preplaćenih kamata, piše Jutarnji list.

Nedvojbeno je da su posrijedi tužbe potrošača koji su zbog kredita u švicarskim francima pali u dužničko ropstvo. Potrošači su na sudovima već dokazali da su odredbe iz ugovora o valutnoj klauzuli u "švicarcima" i promjenjivoj kamatnoj stopi nepoštene i ništetne, ali su ostali sporni oni slučajevi u kojima su se potrošači nakon 2014. odlučili na konverziju kredita u eurske. U takvim slučajevima potrošači su također tužili banke tražeći povrat preplaćenog, ali sudovi su donosili različite odluke.

Općinski građanski sud u Zagrebu se u listopadu 2020. povodom dilema oko konvertiranih kredita obratio Sudu EU, a 2021. održana je sjednica svih sudaca Građanskog odjela Vrhovnog suda s predsjednicima županijskih sudova na kojoj je odlučeno da će se pričekati pravno shvaćanje suda u Luxembourgu. Međutim, Sud EU je u svibnju prošle godine, odlučujući o pravu na obeštećenje po preplaćenim kamatama i valutnoj klauzuli za kredite nakon provedene konverzije, zaključio da takvi krediti ne spadaju pod direktivu o zaštiti potrošača čime je loptica vraćena Vrhovnom sudu.

Najgore je, međutim, što su na Vrhovnom sudu tri različita vijeća koja su odlučivala povodom žalbi u ovim predmetima donijela tri različite odluke. Do danas nisu ujednačili stav, što potrošače koji su konvertirali kredite drži u neizvjesnosti, a ne treba isključiti ni da je to kod nekih utjecalo na donošenje odluke da ne tuže banke.

Prošlo je, međutim, nezapaženo da je prošli ponedjeljak Europski sud u Luxembourgu održao ročište u predmetu koji se odnosi na hrvatske propise o ujednačavanju sudske prakse, konkretno odredbe Zakona o sudovima i Sudskog poslovnika. Kako su "švicarci" zapeli upravo u postupku ujednačavanja sudske prakse, izvjesno je da će se odluka suda u Luxembourgu o tome je li način na koji hrvatski sudovi ujednačavaju praksu u skladu s pravom EU reflektirati i na slučajeve tužbi protiv banaka.

U spornim predmetima jedno vijeće Vrhovnog suda smatralo je da potrošači koji su konvertirali kredite u eurske trebaju biti obeštećeni kao i oni koji to nisu učinili, drugo je odlučilo da su se s pristankom na konverziju odrekli bilo kakvih zahtjeva prema bankama, a treće vijeće bilo je stava da ovi potrošači imaju pravo na obeštećenje za promjenjivu kamatnu stopu, ali ne i za valutnu klauzulu.

Tagovi: slučaj franak, švicarac, krediti u francima
PROČITAJ I OVO
NLB predlaže 5,5 eura dividende
DIVIDENDA
NLB predlaže 5,5 eura dividende
LJUBLJANA - Nadzorni i upravni odbor NLB-a predložio je raspodjelu dobiti Glavnoj skupštini dioničara koja će se održati 17. lipnja 2024. godine.
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
DOBRE BROJKE
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
LONDON - HSBC je u utorak nadmašio tržišna očekivanja u izvješću o zaradi za prvo tromjesečje i najavio iznenadni odlazak glavnog izvršnog direktora grupe Noela Quinna.
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
ENORMNO
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
MOSKVA - Najveće zapadne banke koje i dalje, unatoč svim ograničenjima, posluju u Rusiji prošle su godine Kremlju platile više od 800 milijuna eura poreza što je četiri puta više u odnosu na godine prije invazije na Ukrajinu.
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
POSLJEDICE
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
FRANKFURT - Njemački zajmodavac Deutsche Bank očekuje da će tekući sudski spor u vezi s njegovom akvizicijom maloprodajne poštanske banke Postbank utjecati na profitabilnost u drugom tromjesečju i cijeloj godini.
HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
SKOK
HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je i u 2024. nastavila s pozitivnim trendovima, što se prvenstveno reflektira u neto dobiti od 24 milijuna eura, odnosno, 33 posto više nego u istom tromjesečju 2023. godine, odnosno, za 58 posto bolje od prethodnog tromjesečja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE