GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ususret euru: Snažan pad gotovog novca izvan kreditnih institucija

Ususret euru: Snažan pad gotovog novca izvan kreditnih institucija
GOTOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2022 / 12:55
Autor: RBA analize
ANALIZA - Monetarni agregat M1 ili novčana masa koji obuhvaća gotov novac izvan kreditnih institucija, depozite ostalih financijskih institucija kod HNB-a te depozitni novac kod kreditnih institucija, krajem kolovoza iznosio je 203,5 mlrd. kuna.

Na mjesečnoj razini, zabilježen je prvi pad novčane mase od travnja 2022., a u odnosu na srpanj monetarni agregat M1 manji je 2,1 mlrd. kuna ili 1%. Istovremeno je na godišnjoj razini nastavljen trend pozitivnih stopa rasta koji datira od rujna 2012. godine. Iako sporijom dinamikom, monetarni agregat M1 povećao se za 17,6 mlrd. kuna ili 9,5% (u odnosu na 11,7% u srpnju). Trend pozitivnih dvoznamenkastih godišnjih promjena tako je prekinut, a trajao je od kolovoza 2015. godine, odnosno posljednjih 7 godina. U odnosu na kraj 2021., zabilježeno je povećanje od 14,2 mlrd. kuna ili 7,5%.

Gotov novac izvan kreditnih institucija pao je za 6,8% na mjesečnoj razini, što je najveće mjesečno smanjenje još od uvođenja kune kao nacionalne valute. Prema navodima iz HNB-a, postupno smanjivanje gotovog novca koje se bilježi tijekom proteklih mjeseci može se povezati s približavanjem uvođenja eura početkom iduće godine. Na godišnjoj razini, gotov novac izvan kreditnih institucija ostvario je dvoznamenkasti pad od 13%. S druge strane, depozitni novac, s iznosom od gotovo 170 mlrd. kuna, porastao je za 15,2% ili 22,4 mlrd. kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine i za 0,2% ili 326 mil. kuna u odnosu na srpanj.

Najšire definirani monetarni agregat, ukupna likvidna sredstva M4 (koji obuhvaća novčanu masu, štedne i oročene kunske i devizne depozite te obveznice i instrumente tržišta novca, kao i udjele novčanih fondova) krajem kolovoza dosegnuo je 440,7 mlrd. kuna. Monetarni agregat M4 u odnosu na kolovoz prošle godine ostvario je rast od 10,6% ili 42,4 mlrd. kuna i 1,5% ili 6,5 mlrd. kuna u odnosu na srpanj ove godine. U odnosu na kraj 2021., ukupna likvidna sredstva veća su za 37,4 mlrd. kuna ili 9,3%.

Prema navodima iz središnje banke, rast ukupnih likvidnih sredstava (M4) odražava rast neto inozemne aktive kreditnih institucija potaknut sezonskim priljevom deviza od turizma. Taj je priljev ujedno potaknuo snažan porast ukupnih deviznih depozita, to jest kvazinovca. Naime, u kolovozu je evidentiran iznimno snažan rast kvazinovca od 8,7 mlrd. kuna ili 3,8% (na osnovi transakcija), a rezultat je to rekordnog rasta ukupnih deviznih depozita (8,8 mlrd. kuna ili 4,4%) koji su prvi put premašili 200 mlrd. kuna (208,7 mlrd. kuna krajem kolovoza). Na godišnjoj razini, ukupni devizni depoziti veći su za 29,6 mlrd. kuna ili 16,5%. Rast deviznih depozita osobito je izražen kod poduzeća, a prema HNB-u, to je moguće objasniti nastavkom dobrih ostvarenja glavnog dijela turističke sezone i povećanim potrebama za likvidnošću poduzeća iz energetskog sektora.

Tagovi: gotovina, uvođenje eura, euro, monetarni agregat M1, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
SKOK
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
ZAGREB - Na kraju ožujka depoziti kućanstava iznosili su 37 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 2,9 posto, od čega na prekonoćne depozite otpadaju 26,3 milijarde, a na oročene depozite kućanstava 10,7 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE