GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja

U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 09:20
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka dosegnuli su 137,7 mlrd. kuna.

Navedeni iznos je 2,32 mlrd. kuna viši nego krajem ožujka prethodne godine. Godišnja nominalna stopa tako je iznosila 1,7% te je najniža od siječnja 2018. Udio kunskih u ukupnim kreditima krajem prvog tromjesečja iznosio je 54,8%. Na rast nominalnog iznosa kredita tako su utjecala i tečajna kretanja odnosno nešto viša razina srednjeg tečaja EUR/HRK i na godišnjoj i na mjesečnoj razini (0,4% odnosno 0,1%).

Krajem prvom tromjesečja u odnosu na kraj prosinca 2020. ukupna potraživanja na osnovu kredita prema sektoru stanovništva porasla su 1,1% ili 1,49 mlrd. kuna. Navedeni rast u cijelosti je rezultat porasta nominalne vrijednosti stambenih kredita kod kojih se još uvijek vidi učinak provedbe programa subvencioniranja.

Stambeni krediti koji čine 46,3% ukupnih kredita plasiranih sektoru stanovništva dosegnuli su 63,7 mlrd kuna te su bili 1,54 mlrd kuna viši u odnosu na kraj 2020. Na godišnjoj razini stopa rasta je nakon 9,7% u veljači usporila na 8,3% na kraju ožujka.

S druge strane gotovinski nenamjenski krediti, unatoč blagom mjesečnom rastu od 0,5% s iznosom od 54,1 mlrd kuna niži su u odnosu na isti mjesec 2020. za 2,4% dok su u usporedbi s krajem prošle godine blago porasli za 0,3%.

Očekujemo da će i u ovoj godini rast kredita sektoru stanovništva biti podržan nastavkom subvencioniranih stambenih kredita (u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine) dok će rast zasigurno biti i posljedica financiranja stambenih objekata oštećenih u potresima tijekom prošle godine. Pri tome, razorni potres u Banovini imati će znatno manji utjecaj na potražnju za kreditima, jer niska gospodarska osnovica u tom području iziskuje pretežito financiranje obnove iz javnih fondova i donacija.

S očekivanim popuštanjem epidemioloških mjera i posljedičnim ubrzanjem gospodarskih aktivnosti, povećat će se potražnja za gotovinskim kreditima, ali ona će u ovoj godini zasigurno biti znatno skromnija od dvoznamenkastih stopa rasta kakve smo bilježili od sredine 2018. do početka pandemije.

Tagovi: stambeni krediti, gotovinski krediti, Hrvatska poštanska banka, Istarska kreditna banka, subvencionirani stambeni krediti, Privredna banka Zagreb, Croatia banka, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE