GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka za jačanje pomoći zemljama u razvoju

Svjetska banka za jačanje pomoći zemljama u razvoju
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2023 / 08:37
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Svjetska banka treba ojačati svoju ulogu globalnog zajmodavca, prema novom predsjedniku Ajayu Bangi. Prema njegovim riječima, to je ključ da banka može još više pomoći zemljama u razvoju u borbi protiv klimatskih promjena, siromaštva i pandemija.

Banga, koji je u lipnju preuzeo vodstvo Svjetske banke, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u okviru godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke da je u "instituciji koja ima važnu povijest i napravio odlučujući posao u posljednjih 78 godina,” potrebne “duboke kulturne promjene”.

Predsjednik Svjetske banke naglasio je da od početka razgovora o projektu do njegovog odobrenja može proći 27 mjeseci. “Ideja bolje banke je banka koja bolje radi u svojim okvirima i učinkovitija je u svojim procedurama”, rekao je bivši čelnik Mastercarda.

Kada je Banga preuzeo dužnost, obećao je da će mu klimatske promjene biti glavni prioritet. Prema njegovom mišljenju, siromaštvo, pandemije i klimatske promjene su "gotovo kao savršena oluja", pa ta područja ne treba tretirati odvojeno.

Izrazio je uvjerenje da su banci potrebni veći financijski poticaji. Akcije koje su trenutno u tijeku mogle bi povećati kreditni kapacitet za 150 milijardi dolara tijekom sljedećeg desetljeća. “To je velik broj, ali neće biti dovoljan za sve izazove s kojima se svijet suočava. Nema sumnje da nam treba veća banka”, ustvrdio je.

Sastanak MMF-a i Svjetske banke koji se ovaj tjedan održava u Marakešu završit će u nedjelju, a glavna tema sastanka je stvaranje smjernica za budućnost

Tagovi: Svjetska banka za jačanje pomoći zemljama u razvoju
PROČITAJ I OVO
HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
SKOK
HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je i u 2024. nastavila s pozitivnim trendovima, što se prvenstveno reflektira u neto dobiti od 24 milijuna eura, odnosno, 33 posto više nego u istom tromjesečju 2023. godine, odnosno, za 58 posto bolje od prethodnog tromjesečja.
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
PONUDA
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
BEČ - Tvrtka Agri Europe Cyprus srpskog biznismena Miodraga Kostića sredinom svibnja objavit će ponudu za preuzimanje dionica bečke Addiko Bank AG.
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE