GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke

Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2024 / 18:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).

Poslovni rezultati HPB-a za prošlu godinu uključuju rezultat HPB-a i NHB-a (bivša Sberbank Hrvatska), koja je HPB-u pripojena lanjskog 3. srpnja. No, kada se izuzme jednokratna dobit od kupnje NHB-a, u HPB-u upravo 2023. označavaju kao godinu s rekordnom neto dobiti.

Naime, neto dobit HPB-a u 2022. godini je iznosila 126.6 milijuna eura, a u toj je godini ostvaren i prihod od povoljne kupnje (badwill) u iznosu od 135.2 milijuna eura.

"Integracija s Novom hrvatskom bankom, izvrsni poslovni rezultati i postignuća u proteklom razdoblju omogućili su da HPB ojača tržišnu poziciju", istaknuli su iz HPB-a u financijskom izvješću objavljenom u srijedu na Zagrebačkoj burzi.

Kao glavnog pokretača lanjske neto dobiti u HPB-u su naveli neto kamatne prihode, koji su iznosili 164.8 milijuna eura, što je 68 posto više no godinu ranije. "Značajan porast kamatnih prihoda uzrokovan je prvenstveno porastom prihoda na depozite kod ESB-a, sukladno kretanju bezrizičnog kamatnjaka tijekom 2023. godine", napisali su.

Neto prihodi od naknada i provizija su pak u 2023. na godišnjoj razini pali za četiri posto, na 32.7 milijuna eura, dok su ostali neto prihodi iznosili 7.4 milijuna eura. Operativni prihodi su tako skočili za 65.9 posto, na 204.9 milijuna eura, dok su operativni troškovi porasli za devet posto, na 106.4 milijuna eura.

Naposljetku, operativna dobit je dosegnula 98.5 milijuna eura, 280.2 posto više no u 2022. godini, kada je operativna dobit iznosila 25.9 milijuna eura.

U posljednjem kvartalu prošle godine, izvijestili su iz HPB-a, nastavljen je rast depozita, koji su odnosu na 2022. skočili za 1.3 milijarde eura, a posebice udjela oročenih u ukupnim depozitima, koji su porasli za 14.1 postotni bod. U tom kontekstu iz HPB-a su istaknuli da su lanjskog listopada građanima ponudili depozitni proizvod sa značajno višim kamatnim stopama, pa i do tri posto na 12 mjeseci.

"Ni tri mjeseca nakon uvođenja novog štednog proizvoda, novougovorena HPB 'Super štednja' premašila je volumen od milijardu eura i više od 30 tisuća sklopljenih ugovora", naveli su. Sa zadnjim danom prošle godine, ukupna imovina HPB-a dosezala je 7.05 milijardi eura, što je 27.2 posto više u odnosu na 31. prosinca 2022. godine.

Po podacima iz konsolidiranog financijskog izvješća, HPB grupa, koju uz matičnu banku čine i društva HPB Invest te HPB-nekretnine, ostvarila je neto dobit od 82.99 milijuna eura.

Tagovi: hRVATSKA POŠTANSKA BANKA, HPB, NOVA HRVATSKA BANKA
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE