GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke

Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2024 / 18:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).

Poslovni rezultati HPB-a za prošlu godinu uključuju rezultat HPB-a i NHB-a (bivša Sberbank Hrvatska), koja je HPB-u pripojena lanjskog 3. srpnja. No, kada se izuzme jednokratna dobit od kupnje NHB-a, u HPB-u upravo 2023. označavaju kao godinu s rekordnom neto dobiti.

Naime, neto dobit HPB-a u 2022. godini je iznosila 126.6 milijuna eura, a u toj je godini ostvaren i prihod od povoljne kupnje (badwill) u iznosu od 135.2 milijuna eura.

"Integracija s Novom hrvatskom bankom, izvrsni poslovni rezultati i postignuća u proteklom razdoblju omogućili su da HPB ojača tržišnu poziciju", istaknuli su iz HPB-a u financijskom izvješću objavljenom u srijedu na Zagrebačkoj burzi.

Kao glavnog pokretača lanjske neto dobiti u HPB-u su naveli neto kamatne prihode, koji su iznosili 164.8 milijuna eura, što je 68 posto više no godinu ranije. "Značajan porast kamatnih prihoda uzrokovan je prvenstveno porastom prihoda na depozite kod ESB-a, sukladno kretanju bezrizičnog kamatnjaka tijekom 2023. godine", napisali su.

Neto prihodi od naknada i provizija su pak u 2023. na godišnjoj razini pali za četiri posto, na 32.7 milijuna eura, dok su ostali neto prihodi iznosili 7.4 milijuna eura. Operativni prihodi su tako skočili za 65.9 posto, na 204.9 milijuna eura, dok su operativni troškovi porasli za devet posto, na 106.4 milijuna eura.

Naposljetku, operativna dobit je dosegnula 98.5 milijuna eura, 280.2 posto više no u 2022. godini, kada je operativna dobit iznosila 25.9 milijuna eura.

U posljednjem kvartalu prošle godine, izvijestili su iz HPB-a, nastavljen je rast depozita, koji su odnosu na 2022. skočili za 1.3 milijarde eura, a posebice udjela oročenih u ukupnim depozitima, koji su porasli za 14.1 postotni bod. U tom kontekstu iz HPB-a su istaknuli da su lanjskog listopada građanima ponudili depozitni proizvod sa značajno višim kamatnim stopama, pa i do tri posto na 12 mjeseci.

"Ni tri mjeseca nakon uvođenja novog štednog proizvoda, novougovorena HPB 'Super štednja' premašila je volumen od milijardu eura i više od 30 tisuća sklopljenih ugovora", naveli su. Sa zadnjim danom prošle godine, ukupna imovina HPB-a dosezala je 7.05 milijardi eura, što je 27.2 posto više u odnosu na 31. prosinca 2022. godine.

Po podacima iz konsolidiranog financijskog izvješća, HPB grupa, koju uz matičnu banku čine i društva HPB Invest te HPB-nekretnine, ostvarila je neto dobit od 82.99 milijuna eura.

Tagovi: hRVATSKA POŠTANSKA BANKA, HPB, NOVA HRVATSKA BANKA
PROČITAJ I OVO
HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
SKOK
HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je i u 2024. nastavila s pozitivnim trendovima, što se prvenstveno reflektira u neto dobiti od 24 milijuna eura, odnosno, 33 posto više nego u istom tromjesečju 2023. godine, odnosno, za 58 posto bolje od prethodnog tromjesečja.
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
PONUDA
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
BEČ - Tvrtka Agri Europe Cyprus srpskog biznismena Miodraga Kostića sredinom svibnja objavit će ponudu za preuzimanje dionica bečke Addiko Bank AG.
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE