GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi pokušaj istrage odgovornih za sanaciju NLB-a

Novi pokušaj istrage odgovornih za sanaciju NLB-a
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2023 / 08:44
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Očekuje se da će Specijalizirano državno odvjetništvo sudu podnijeti prijedlog za provođenje istrage o postupanju bivših čelnika Banke Slovenije tijekom sanacije NLB-a. Sumnje se odnose na nepravilnosti u sanaciji NLB-a 2013. godine.

NLB upozorava svoje klijente da su u posljednje vrijeme učestali pokušaji prijevara preusmjeravanjem na lažne stranice. Na lažnoj web stranici kriminalci kradu podatke, a nekoliko trenutaka kasnije i novac s bankovnog računa. Fotografija: BoBo

U ovom je slučaju Nacionalni istražni ured u svibnju podnio državnom odvjetništvu novu kaznenu prijavu protiv bivših čelnika Banke Slovenije, a iz tužiteljstva su za Dela potvrdili da su sudu podnijeli istražni prijedlog. Tužiteljstvo nije otkrilo detalje, no prema pisanju medija NPU je i u ovoj aktualnoj prijavi bivše čelnike optužio za zlouporabu službenog položaja ili službenih prava.

Među optuženima su, navodi Delo, bivši guverner Boštjan Jazbec, viceguverneri Stanislava Zadravec Caprirolo i Janez Fabijan te Tomaž Čemažar.

Zamjenica guvernera Banke Slovenije Tina Žumer nije željela komentirati pisanje Dela. Kako je rekla na tiskovnoj konferenciji u Ljubljani, posvećenoj predstavljanju najnovije gospodarske prognoze, Banka Slovenije već duže vrijeme radi na pronalaženju cjelovitog rješenja za pitanje osiguravanja pravne zaštite nositelja podređenog duga. U tijeku je proučavanje prijedloga novog zakona o postupku sudske zaštite bivših imatelja kvalificiranih bankovnih obveza, čiji je nacrt Ministarstvo financija objavilo krajem listopada.

Sumnje se odnose na nepravilnosti u sanaciji NLB-a 2013. NPU je u kriminalističkim istragama 2016. zaplijenio materijale Banke Slovenije, koju je tada vodio Jazbec, a potom je podnio kaznenu prijavu specijaliziranom državnom odvjetništvu.

No, stvar se zakomplicirala jer su se zapljeni dokumentacije usprotivile Banka Slovenije i Europska središnja banka. Sud Europske unije tada je zaključio da je Slovenija zapljenom dokumentacije Banke Slovenije povrijedila nepovredivost arhiva EU.

NPU je stoga oduzetu dokumentaciju morao vratiti središnjoj banci i istodobno joj uručiti zahtjev za ponovnu dostavu dokumentacije važne za istražni postupak. Banka Slovenije predala im je dokumentaciju, ali je prikrila dio sadržaja koji je trebao predstavljati arhiv Europske središnje banke. Na temelju toga napisali su novu žalbu.

Temeljem nove optužnice, tužiteljstvo je sada odlučilo provjeriti mogućnosti nastavka kaznenog progona. Prema Kaznenom zakonu, za zlouporabu položaja ili službenih prava propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Kriminalisti su u ovom slučaju istraživali što je pošlo po zlu pa se procjena imovine NLB-a razlikuje za više od milijardu eura. Naime, NLB je u bilancama iskazala više od 800 milijuna eura aktive, a središnja banka je svojom metodologijom utvrdila da je u minusu za 317 milijuna eura, odnosno da ima negativan kapital i da je zrela za stečaj. To je pak dovelo do brojnih mjera banke i države, a veliki broj oštećenih ostao je preko noći bez svoje ušteđevine koju su uložili u obveznice i dionice banaka. Pojavila se sumnja da su upravo predstavnici Banke Slovenije diktirali i diktirali metodologiju vrednovanja aktive slovenskih banaka.

Tagovi: nlb gRUPA, nlb, ŽUMER, BRODNJAK
PROČITAJ I OVO
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
SKOK
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
ZAGREB - Na kraju ožujka depoziti kućanstava iznosili su 37 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 2,9 posto, od čega na prekonoćne depozite otpadaju 26,3 milijarde, a na oročene depozite kućanstava 10,7 milijardi eura.
Više od 560 tisuća potrošača dogovorilo s bankama dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od 560 tisuća potrošača dogovorilo s bankama dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka i 13 poslovnih banaka potpisali su u srpnju 2022. godine Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE