GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB o strateškim planovima: I u Hrvatskoj stvari idu u dobrom smjeru

NLB o strateškim planovima: I u Hrvatskoj stvari idu u dobrom smjeru
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 13:31
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - NLB je na današnjem NLB Danu investitora predstavila novu strategiju grupe do kraja 2030. Do tada želi stvoriti oko 50 milijardi eura ukupne imovine, dvije milijarde eura prihoda i jednu milijardu dobiti. Na skupu se govori io prilikama u regiji jugoistočne Europe, gdje je NLB prisutan.

“Strategija je vjerodostojna, jer će regija rasti brže od zapadnih zemalja. Regiju u kojoj NLB posluje vidimo kao regiju mogućnosti“, rekao je predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak na drugom po redu Investitorskom danu u organizaciji NLB-a. Dodao je kako planiraju organski rast grupe, a spremni su i na potencijalne akvizicije u regiji.

Lani su čisti prihodi grupe dosegnuli nešto manje od 1,1 milijardu eura, a neto dobit gotovo 551 milijun eura. Grupa djeluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Ima 2,9 milijuna klijenata, gotovo 8000 zaposlenih, 408 poslovnica. Ukupna imovina grupe krajem ožujka iznosila je nešto više od 26 milijardi eura.

Na karti u regiji Hrvatske nema u skupini. Ali i tu se stvari kreću u dobrom smjeru, rekao je Brodnjak, koji vjeruje da će grupa uspjeti postati prva i jedina financijska institucija u regiji koja će pokriti sva tržišta bivše Jugoslavije i poslovno povezati regiju.

NLB je lani kupila SLS Holdco, koja je matična tvrtka Summit Leasinga Slovenija i njegovih podružnica iz fondova kojima upravljaju podružnice Apollo Global Managementa i Europske banke za obnovu i razvoj. Kupnja NLB-u donosi vodeću poziciju na slovenskom tržištu, nakon ishođenja svih potrebnih dozvola, kao i ulazak na hrvatsko tržište, navode iz NLB-a.

Banka ima za cilj biti vodeća u jugoistočnoj Europi i grupa koja nudi ne samo bankarske, već i sve financijske usluge za stanovnike i poduzeća. Promicat će univerzalni i digitalizirani bankarski model, usredotočit će se na lokalna ulaganja i razborito upravljanje rizicima. Istodobno najavljuje da će povećati i povrate za svoje dioničare. Dividende bi se sa sadašnjih 40 posto neto dobiti povećale na 50 do 60 posto neto dobiti, stoji u strategiji.

Objavom poslovnih rezultata za prvo ovogodišnje tromjesečje, u kojem je grupacija ostvarila 140 milijuna eura čiste dobiti i 298 milijuna eura čistih prihoda, banka je poboljšala prognozu za ovu godinu. U 2024. godini, umjesto oko 1,1 milijardu eura, prihodi NLB grupe trebali bi porasti na 1,2 milijarde eura, koliko bi trebao biti i 2025. godine. Kapacitet grupe za spajanja i akvizicije iznosi do četiri milijarde eura rizika -usklađena imovina.

Regulatorno okruženje važno je za funkcioniranje financijske industrije, stoga je glavni govornik NLB Investor Daya bio ministar financija Klemen Boštjančič. Rekao je da je briga o dobro razvijenom tržištu kapitala jedna od središnjih zadaća ministarstva. Podsjetio je da je Vlada prošle godine donijela strategiju razvoja tržišta kapitala u Sloveniji do 2030.

"Samo razvijeno tržište kapitala može koristiti gospodarstvu, posebice malim poduzećima i stanovništvu", rekao je.

"Moramo osigurati da tržište funkcionira zakonito i transparentno", dodao je. Podsjetio je na izdavanje prve nacionalne javne obveznice koja je potaknula građane na prijenos bankovnih depozita na tržište kapitala. U pripremi su izmjene zakona kojima će se općinama omogućiti zaduživanje izdavanjem općinskih obveznica, a međuresorska radna skupina priprema prijedlog obnovljenog nacionalnog programa financijske edukacije s akcijskim planom.

Nakon današnjeg NLB Investor Daya u petak će uslijediti slovensko-hrvatska investicijska konferencija koja će zainteresiranim ulagačima ponuditi priliku upoznati neke od vodećih kompanija s ova dva tržišta. Time će moći dobiti cjelovit uvid u mogućnosti ulaganja te informacije o čimbenicima rasta, prilikama i izazovima u regiji, uvjereni su u NLB-u.

Tagovi: nlb, hrvatska, strategija, strateški, brodnjak, apollo, komercijalna, SLS Holdco
PROČITAJ I OVO
HNB: Prosječna kamata na štednju u travnju 0,18 posto
KAMATNE STOPE
HNB: Prosječna kamata na štednju u travnju 0,18 posto
ZAGREB - Statistički pokazatelji kamatnih stopa banaka za glavne izvore njihovih eurskih sredstava uglavnom bilježe pad u prvom tromjesečju čime se nastavlja trend pada koji je započeo u prosincu 2023. godine, priopćili su danas iz Hrvatske narodne banke.
Aleksandra Rašić nova članica Uprave za Korporativno bankarstvo Zagrebačke banke
KARIJERE
Aleksandra Rašić nova članica Uprave za Korporativno bankarstvo Zagrebačke banke
ZAGREB – Aleksandra Rašić imenovana je novom članicom Uprave za Korporativno bankarstvo Zagrebačke banke, pod uvjetom dobivanja suglasnosti od Hrvatske narodne banke, odnosno Europske centralne banke.
Održano svečano događanje PBZ grupe Kad srca pjevaju
DOGAĐAJI
Održano svečano događanje PBZ grupe Kad srca pjevaju
ZAGREB - Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih.
Slatinska banka blizu preuzimanja Wüstenrota
DUBINSKO SNIMANJE
Slatinska banka blizu preuzimanja Wüstenrota
ZAGREB - Slatinska banka je pred preuzimanjem Wüstenrot stambene štedionice od austrijske grupacije.
ABN AMRO preuzima njemački Hauck Aufhäuser Lampe
AKVIZICIJE
ABN AMRO preuzima njemački Hauck Aufhäuser Lampe
AMSTERDAM - ABN AMRO pristao je kupiti frankfurtski HAL od kineske multinacionalne Fosun International za 672 milijuna eura (731 milijun dolara), objavio je nizozemski bankarski div u priopćenju za javnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE