GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slatinska banka blizu preuzimanja Wüstenrota

Slatinska banka blizu preuzimanja Wüstenrota
DUBINSKO SNIMANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2024 / 07:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Slatinska banka je pred preuzimanjem Wüstenrot stambene štedionice od austrijske grupacije.

Prema neslužbenim informacijama Poslovnog dnevnika, ta je operacija u poodmakloj fazi. Dubinsko snimanje je provedeno i trebalo bi uslijediti potpisivanje ugovora, s tim da zaključenje transakcije podrazumijeva i prateće regulatorne suglasnosti. S 234 milijuna eura imovine, odnosno 0,5 posto tržišnog udjela, Slatinska banka je jedna od malih domaćih banaka osnovana prije više od 30 godina. K tome, jedna je od banaka u domaćem privatnom vlasništvu koje nemaju većinskog dioničara. Prema podacima Središnjeg klirinško-depozitarnog društva, pet-šest najvećih vlasničkih pozicija čine udjeli od 8 do 9,9 posto.

U kontekstu vlasničkih gibanja banka se prije nekoliko godina bila našla i u drugoj ulozi; stjecanjem nešto manje od deset posto udjela preuzimačke je ambicije prema njoj pokazivala mađarska MKB banka, ali ti su se planovi poremetili, što se preklopilo s izbijanjem pandemije. U međuvremenu se dogodilo nekoliko rošada na listi najvećih dioničara. Isto tako, u međuvremenu su promjene razvojnih planova austrijske grupacije Wüstenrot iznjedrile priliku da se banka okrupni kupnjom njezine stambene štedionice u Hrvatskoj.

Wüstenrot je danas i jedina koja i dalje posluje samostalno, dok su ostale tri pripojene bankama koje su ih i osnovale (Zagrebačka, Privredna i HPB). Preuzimanje Wüstenrota za Slatinsku banku tehnički bi praktično značilo udvostručenje tržišnog udjela, jer su slične veličine. Prošlu godinu ta je stambena štedionica kao specifična kreditna institucija zaključila s bilančnim rastom nešto većim od šest posto, na 298 milijuna eura, što predstavlja 0,38 posto aktive svih 20 kreditnih institucija na domaćem tržištu, a za 2023. je iskazala 1,85 milijuna eura dobiti.

Slatinska banka je prošle godine zabilježila natprosječan rast depozita i ukupne imovine koju je povećala gotovo 11 posto, ali je u konačnici iskazala oko 900 tisuća eura dobiti, što je manje nego godinu prije. To je prema svemu sudeći dijelom i rezultat troškova vezanih uz planirano preuzimanje.

Tagovi: Slatinska banka, Wüstenrot
PROČITAJ I OVO
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
PONUDA
NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE