GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB: Neto dobit u devet mjeseci skočila 84%, najavljene izdašne dividende

NLB: Neto dobit u devet mjeseci skočila 84%, najavljene izdašne dividende
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 22:48
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - NLB je u prvih devet mjeseci na razini grupe ostvarila 377,8 milijuna eura čiste dobiti, što je 84 posto više nego u istom razdoblju lani. Rastu je najviše pridonijelo preuzimanje N banke. Do 2025. banka planira isplatiti ukupno 500 milijuna eura dividende, rekao je na predstavljanju rezultata predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

Neto prihodi u prvih devet mjeseci veći su za 13 posto nego godinu prije. Uz stopu ukupnog kapitala od 16,6 posto, što je znatno iznad zakonske obveze, grupa je dobro pripremljena za moguće pogoršanje poslovnog okruženja, uvjerili su se članovi uprave na čelu s Blažom Brodnjakom na internetskom predstavljanju rezultata.

Prema riječima Brodnjaka, ovo je jedno od najuspješnijih tromjesečja za NLB u svim pogledima. "Poslovni rezultati u prvih devet mjeseci su izvrsni", rekao je, dodavši da usporavanje gospodarskog rasta koje se najavljuje još nije zahvatilo njihovo poslovanje. "I dalje vidimo izglede za rast", rekao je.

Rastu devetomjesečne dobiti najviše je doprinijelo preuzimanje N Banke, bivše slovenske podružnice ruske Sberbanke, koju je NLB preuzeo 1. ožujka i 11. travnja preimenovao u N Banku. Njegov je doprinos neto dobiti NLB Grupe do kraja rujna iznosio 182,1 milijun eura. Ali čak i bez doprinosa N banke, dobit prije umanjenja vrijednosti i rezervacija porasla bi za 28 posto.

Grupa je u devet mjeseci ostvarila 353,1 milijun eura čistih kamata, što je 17 posto više nego u istom razdoblju lani. N Banka je u tome sudjelovala sa 6,7 milijuna eura. Neto nekamatni prihod porastao je za sedam posto na 210,6 milijuna eura, a N banka sudjelovala je s 4,7 milijuna eura. Ukupno su neto prihodi tako dosegnuli 563,7 milijuna eura, što je 13 posto više nego godinu prije. S druge strane, unatoč inflatornim pritiscima, grupa je uspjela smanjiti troškove, rekao je Brodnjak.

Rezultat cijele grupe prije oporezivanja iznosio je 407,4 milijuna eura, 78 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Rezultat prije umanjenja vrijednosti i rezervacija bio je 14 posto veći na 231,1 milijun eura. U devet mjeseci oslobođeno je neto iznosa od 7,5 milijuna eura umanjenja vrijednosti i rezervacija za kreditne rizike, i to kroz uspješnu naplatu prethodno otpisanih potraživanja (28,1 milijun eura), uglavnom na području poslovanja i bolje kvalitete Imovina N Banke, kako je procijenjena u trenutku stjecanja.

Ostali gubici vrijednosti i rezerviranja formirani su u iznosu od 5,1 milijuna eura, od čega se 4,6 milijuna eura odnosi na reorganizaciju NLB Komercijalne banke iz Beograda. Pod tim imenom posluje od 30. travnja, nakon što je završen proces spajanja beogradske Komercijalne banke i NLB banke.

U odnosu na kraj 2021. depoziti klijenata porasli su za gotovo dvije milijarde eura, čemu je N Banka pridonijela nešto manje od jedne milijarde eura. Rast bruto kredita grupe za to je vrijeme iznosio 2,3 milijarde eura, od čega se nešto više od 1,1 milijarde eura može zahvaliti akviziciji N Banke, a ostatak snažnom rastu kredita stanovništvu i gospodarstvu. Matična banka NLB u devet je mjeseci ostvarila 94,2 milijuna eura čiste dobiti, što je 11,1 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Brodnjak je za cijelu 2022. godinu za cijelu grupu predvidio oko 750 milijuna eura redovnih prihoda, a iduće godine se očekuju iznad 850 milijuna eura. "Banka je u najboljem stanju u kojem je ikad bila", rekao je.

Prema njegovim riječima, najveća banka u Sloveniji isplatit će vrlo solidne dividende. “U razdoblju od 2022. do 2025. NLB planira isplatiti ukupno 500 milijuna eura dividende”, rekao je. Od toga je dioničarima već u lipnju ove godine isplaćeno 50 milijuna eura, a još toliko se očekuje i nakon skupštine sazvane za 12. prosinca. Iduće godine procijenjeni iznos za isplatu dividende popešće se na 110 milijuna eura.

Tagovi: NLB Grupa, Nova ljubljanska banka, N Banka, Sberbank, Blaž Brodnjak, dividenda
PROČITAJ I OVO
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
SKOK
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
ZAGREB - Na kraju ožujka depoziti kućanstava iznosili su 37 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 2,9 posto, od čega na prekonoćne depozite otpadaju 26,3 milijarde, a na oročene depozite kućanstava 10,7 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE