GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljeno usporavanje godišnjeg rasta kredita nefinancijskim poduzećima

Nastavljeno usporavanje godišnjeg rasta kredita nefinancijskim poduzećima
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2023 / 12:28
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema navodima iz središnje banke, u srpnju je kreditna aktivnost kod nefinancijskih poduzeća bila prigušena te je nastavljeno usporavanje godišnje stope rasta kredita u tom sektoru s 13,5% u lipnju na 10,8% u srpnju, na osnovi transakcija.

Transakcije prikazuju promjene iz kojih su isključeni učinci cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, promjene tečaja reklasifikacija te otpisa kredita, što uključuje i prodaje kredita u visini ispravka njihove vrijednosti.

Usporavanje godišnje stope rasta kredita plasiranih nefinancijskim poduzećima posljedica je učinka baznog razdoblja, odnosno vrlo snažnog rasta odobrenih kredita u istom razdoblju prethodne godine. Naime, tijekom 2022. ubrzanje rasta plasmana kreditnih institucija poduzećima bilo je potaknuto od strane rasta kredita za obrtna sredstva uslijed potreba za financiranjem tekućeg poslovanja, dok je i potražnja za investicijskim kreditima bila snažna. Posebice se to odnosilo na poduzeća iz energetskog sektora s obzirom na kretanja cijena energije na svjetskim burzama tijekom prošle godine. Skromnije promjene tijekom ove godine odraz su i ekonomske neizvjesnosti te porasta kamatnih stopa.

Promatrano prema segmentima, rast je zabilježen kod kredita za investicije i u manjoj mjeri kod kredita za obrtna sredstva, dok su se istodobno smanjili krediti za turizam, faktoring i udjeli u sindiciranim kreditima. U nastavku godine, kreditna aktivnost ovisit će i o razvoju domaće i inozemne potražnje, gdje treba uzeti u obzir i porast zaduženosti poduzeća tijekom 2022.

Na osnovi stanja, krediti nefinancijskim poduzećima ukupnog iznosa 14,4 mlrd. eura porasli su na kraju srpnja za 28,5 mil. eura ili 0,2% na mjesečnoj razini, dok je godišnja stopa rasta usporila na 10,4% (+1,4 mlrd. eura) u odnosu na 13,0% u lipnju i u odnosu na 13,5% u svibnju. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 0,2%.

U strukturi kredita poduzećima, godišnja stopa rasta kredita za obrtna sredstva zabilježila je prvi pad od veljače 2022. za 0,2% (-10,2 mil. eura) dok je u odnosu na kraj 2022. zabilježen rast za 5,2% (+223,7 mil. eura). Na mjesečnoj razini, u srpnju je zabilježen rast od 0,8% ili 33,6 mil. eura. Na kraju srpnja krediti za obrtna sredstva iznosili su 4,5 mlrd. eura, a činili su 31,3% ukupnih kredita plasiranih nefinancijskim poduzećima.

Istovremeno su krediti za investicije porasli su za 336,9 mil. eura u odnosu na srpanj prošle godine, a njihova godišnja stopa rasta nastavila je usporavati osmi mjesec zaredom, s 9,4% u lipnju na 6,3% u srpnju. Na mjesečnoj razini, krediti za investicije porasli su za 1,5% (+86 mil. eura), a s ukupnim iznosom od 5,7 mlrd. eura, činili su 39,6% ukupnih kredita plasiranih nefinancijskim društvima.

Ostali krediti, s iznosom od 4,2 mlrd. eura, zabilježili su pad na mjesečnoj i rast na godišnjoj razini. U odnosu na lipanj pali su za 2,1% (-91,1 mil. eura), dok je rast u odnosu na srpanj 2022. iznosio 32,6% ili 1 mlrd. eura (u odnosu na 33,7% u lipnju odnosno 32,8% ostvarenih u svibnju). Dvoznamenkaste godišnje stope rasta ove kategorije traju od kolovoza 2022.

Promatrano prema udjelima u ukupnim kreditima plasiranim nefinancijskim poduzećima, velika poduzeća sudjeluju s 42,8%, a slijede mala poduzeća (20,5%), srednja poduzeća (20,9%) i naposlijetku mikro poduzeća (15,3%). Ostatak čine nerazvrstani krediti. Promatrano prema izvornom dospijeću kredita, najveći udio čine krediti s dospijećem višim od pet godina, odnosno sudjeluju s gotovo 60% u ukupnim kreditima.

Prema dostupnim podacima središnje banke, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite sektoru nefinancijskih poduzeća u srpnju je iznosila 4,77%, što je smanjenje od 20 baznih bodova u odnosu na lipanj. Padu kamatne stope na prvi put ugovorene kredite poduzećima u srpnju ponajprije je pridonijelo smanjenje udjela sindiciranih kredita u ukupnom financiranju, koji imaju relativno višu kamatnu stopu, dok je istodobno porastao udio kredita koji se odobravaju uz relativno niže kamatne stope (krediti za obrtna sredstva). Ako se isključi utjecaj tih instrumenata, i u srpnju je vidljiv porast troška zaduživanja poduzeća. Stoga se stezanje monetarne politike ESB-a nastavlja prelijevati i na troškove zaduživanja domaćih poduzeća.

Tagovi: krediti, kreditiranje
PROČITAJ I OVO
Jamie Dimon: Mirovina je bliža nego ikada
UPOZORENJE
Jamie Dimon: Mirovina je bliža nego ikada
NEW YORK - Dani Jamieja Dimona kao izvršnog direktora JPMorgan Chasea su odbrojani - iako nije jasno koliko.
Interes NLB-a, Kostića i Macure podiže tržišnu vrijednost Addika
RAST
Interes NLB-a, Kostića i Macure podiže tržišnu vrijednost Addika
ZAGREB - Tko god postane vlasnik Addiko banke, morat će se suočiti s mogućnosti da će ga preuzimanje koštati i više nego je prvotno planirano.
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
ZAPLJENA
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
MOSKVA - U petak je Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 milijuna eura.
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE