GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamate na stambene kredite ispod prosjeka eurozone

Kamate na stambene kredite ispod prosjeka eurozone
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2023 / 07:35
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Prema podacima Europske središnje banke, prosječne kamate na nove stambene kredite u lipnju ove godine za Hrvatsku su iznosile 3 posto. To je ne samo manje od prosjeka eurozone, nego i od zemalja kao što su Austrija, Njemačka ili primjerice Italija.

Kamate na nekretninske kredite jedino su niže u Malti i Francuskoj. Razlika vezano uz potrošačke kredite još je veća. Naime, opći rast kamatnih stopa, kojim se Europska središnja banka bori protiv inflacije, mnogo je slabije utjecao na Hrvatsku, ponajprije zbog ulaska u eurozonu.

Već sama najava ulaska Hrvatske u eurozonu, donijela nam je skok kreditnog rejtinga za dva stupnja. To je pojeftinilo zaduživanje države, a zatim i zaduživanje kućanstava i poduzeća. Usto, HNB je sve instrumente monetarne politike morao uskladiti s Europskom središnjom bankom, pa su se bankama "oslobodile" goleme količine novca.

- Jako se smanjio trošak regulacije hrvatskim bankama što je izrazito povećalo viškove likvidnosti banaka, te stoga banke imaju alternativne izvore financiranja i puno je manji prijenos monetarne politike Europske središnje banke na naše banke, rekao je za HRT Jurica Zrnc, glavni stručni suradnik Direkcije za monetarnu politiku HNB-a.

Naime, već od lanjskog kolovoza bankama se počela smanjivati stopa obvezne pričuve te je ukinuto minimalno potrebno devizno potraživanje, što im je lani oslobodilo oko 40 milijardi kuna. I to upravo u trenutku kada je Europska središnja banka počela podizati kamatne stope u borbi s inflacijom. Zbog zamjene kuna u euro, u banke se slila i dodatna štednja građana, pa je sve to pridonijelo tomu da kamatne stope rastu sporije nego u drugim zemljama Europske unije, rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

- Recimo kod stambenih kredita je taj rast bio oko 0,81 posto, kod nenamjenskih oko 0,96 posto, rekla je Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka.

- Ako usporedimo s međunarodnim tržištima, evo konkretno s rastom kamatne stope ECB-a, ona je u posljednjih godinu dana rasla za 4,25 posto, dakle u Hrvatskoj je taj preljev rasta kamatne stope puno blaži i puno sporiji, dodaje.

Najveći rast kamatnih stopa zabilježen je u zemljama izvan europodručja. Tako su u Mađarskoj i Poljskoj kamate na stambene kredite dosegnule oko 10 posto.

- Moramo reći da su kamatne stope na kredite u Hrvatskoj još uvijek daleko niže od nekih drugih zemalja članica europodručja. Recimo, u Njemačkoj su kamatne stope na dugoročne stambene kredite se popele na oko 5 posto što u Hrvatskoj još uvijek nije slučaj, naglasio je Novotny.

Što će dalje biti s kamatama, ovisit će o budućim mjerama Europske središnje banke. A do kada će i koliko ona podizati ključne kamatne stope, ovisit će pak o trajanju i snazi inflacije u Europskoj uniji.

Tagovi: stambeni krediti, kamatne stope, nekretnine
PROČITAJ I OVO
NLB predlaže 5,5 eura dividende
DIVIDENDA
NLB predlaže 5,5 eura dividende
LJUBLJANA - Nadzorni i upravni odbor NLB-a predložio je raspodjelu dobiti Glavnoj skupštini dioničara koja će se održati 17. lipnja 2024. godine.
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
DOBRE BROJKE
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
LONDON - HSBC je u utorak nadmašio tržišna očekivanja u izvješću o zaradi za prvo tromjesečje i najavio iznenadni odlazak glavnog izvršnog direktora grupe Noela Quinna.
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
ENORMNO
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
MOSKVA - Najveće zapadne banke koje i dalje, unatoč svim ograničenjima, posluju u Rusiji prošle su godine Kremlju platile više od 800 milijuna eura poreza što je četiri puta više u odnosu na godine prije invazije na Ukrajinu.
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
POSLJEDICE
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
FRANKFURT - Njemački zajmodavac Deutsche Bank očekuje da će tekući sudski spor u vezi s njegovom akvizicijom maloprodajne poštanske banke Postbank utjecati na profitabilnost u drugom tromjesečju i cijeloj godini.
HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
SKOK
HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je i u 2024. nastavila s pozitivnim trendovima, što se prvenstveno reflektira u neto dobiti od 24 milijuna eura, odnosno, 33 posto više nego u istom tromjesečju 2023. godine, odnosno, za 58 posto bolje od prethodnog tromjesečja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE