GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvor financiranja Putinovih društvenih inicijativa bit će Sberbank

Izvor financiranja Putinovih društvenih inicijativa bit će Sberbank
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2020 / 14:09
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Novac potreban za financiranje društvenih inicijativa koje je u govoru naciji obećao predsjednik Vladimir Putin generirat će Sberbank, izjavio je u četvrtak ruski ministar financija, čije se ministarstvo sprema od središnje banke kupiti udio u najvećem ruskom zajmodavcu.
Realizacija tih obećanja stajat će u sljedeće tri godine oko 30 milijardi dolara, kazao je na sjednici vlade prema službenom transkriptu ministar Anton Siluanov, navodi dpa.
Ministarstvo financija u međuvremenu je pokrenulo postupak kupnje većinskog udjela u Sberbanku od središnje banke.

"To će nam ulaganje omogućiti... da osiguramo dodatni novac za savezni proračun koji ćemo upotrijebiti za zadaće utvrđene u predsjednikovom govoru", pojasnio je Siluanov prema transkriptu sjednice vlade.

Ministarstvo će novac za kupnju većinskog udjela u Sberbanku namaknuti iz državnog stabilizacijskog fonda u koji se slijevaju prihodi od prodaje nafte.
Do sada nisu posezali u fond, čekajući da dosegne određenu vrijednost. Potrošnja bi trebala krenuti ove godine, nakon što je vrijednost imovine dosegnula 125,6 milijardi dolara, odnosno oko sedam posto ruskog BDP-a, napominje Reuters.

"Odluka o prodaji udjela otklonit će pitanje potencijalnog sukoba interesa", kazao je ministar Siluanov u priopćenju objavljenom u utorak, aludirajući na prigovore središnjoj banci zbog držanja udjela u vodećem zajmodavcu u zemlji.

Ministarstvo će od središnje banke kupiti 50 posto udjela plus jednu dionicu "po tržišnoj cijeni", ne precizirajući iznos ni rokove transakcije. Središnja banka drži udio u Sberbanku od 1991. godine.

Dva upućena izvora kazala su za Reuters da bi kupnja udjela u Sberbanku trebala stajati ministarstvo oko 2.450 milijardi rubalja (39 milijardi dolara), nešto manje od tržišne vrijednosti koja iznosi 2.800 milijardi rubalja prema podacima Refinitiv Eikona od utorka.

Ministarstvo će prema Siluanovljevim riječima financirati kupnju udjela novcem iz stabilizacijskog fonda koji premašuje prag od sedam posto udjela u BDP-u. Kupnja neće omesti planove o ulaganju novca iz fonda u infrastrukturne projekte, kazao je Siluanov.
U središnjoj banci kazali su za Reuters da namjeravaju zadržati oko 700 milijardi rubalja od prodaje udjela u Sberbanku. Ostatak će biti vraćen u državni proračun, u skladu s važećim propisima, naveli su za Reuters neimenovani izvori.

Tagovi: Vladimir Putin, Sberbank, Rusija
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka podupire Hrvatsku u poboljšanju gospodarenja otpadom
POTPORA
Svjetska banka podupire Hrvatsku u poboljšanju gospodarenja otpadom
WASHINGTON - Direktorica Svjetske banke za Hrvatsku Elisabetta Capannelli i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u ponedjeljak su potpisali sporazum temeljem kojeg će Svjetska banka hrvatskoj Vladi pružiti potporu u transformaciji njezina sustava gospodarenja otpadom, izvijestili su u utorak iz Svjetske banke.
Addiko banka dobitnik nagrade za inovativnost
PRIZNANJA
Addiko banka dobitnik nagrade za inovativnost
BEOGRAD – Addiko banka je dobitnik ovogodišnje Nagrade za inovativnost, kao jedina banka u Srbiji dobitnik ovog priznanja.
Jazbec i Elderson jedini kandidati za mjesto u izvršnom odboru ECB-a
KADROVI
Jazbec i Elderson jedini kandidati za mjesto u izvršnom odboru ECB-a
FRANKFURT - Nizozemac Frank Elderson i Slovenac Boštjan Jazbec jedini su kandidati koje su predložile njihove matične zemlje za nasljednika Yvesa Merscha u izvršnom odboru Europske središnje banke (ECB), objavio je čelnik eurogrupe.
Dinko Lucić ostaje na mjestu predsjednika Uprave Privredne banke Zagreb
KARIJERE
Dinko Lucić ostaje na mjestu predsjednika Uprave Privredne banke Zagreb
ZAGREB - Nadzorni odbor Privredne banke Zagreb je na sjednici održanoj 25. rujna 2020. donio Odluku kojom se u Upravu Banke na mandat od tri godine počevši od 12. veljače 2021. imenuju Dinko Lucić za predsjednika Uprave, Draženko Kopljar za člana Uprave (ista nadležnost) te Almir Krkalić za člana Uprave nadležnoga za poslovanje sa srednjim i velikim poduzećima i investicijsko bankarstvo.
Predsjednik Nadzornog odbora Addiko Banka podnosi ostavku
ODLAZAK
Predsjednik Nadzornog odbora Addiko Banka podnosi ostavku
BEČ - Predsjednik Nadzornog odbora Addiko Bank AG, Hans-Hermann Lotter, najavio je da podnosi ostavku na funkciju predsjednika i člana Nadzornog odbora Addiko bank AG sa završetkom godišnje skupštine u četvrtom tromjesečju 2020. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE