GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Holzmann: ECB mora prestati subvencionirati komercijalne banke

Holzmann: ECB mora prestati subvencionirati komercijalne banke
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2024 / 16:20
Autor: SEEbiz
BEČ - Europska središnja banka (ESB) mora prestati subvencionirati komercijalne banke isplatom visokih kamata na položeni novac koji im je posudila po niskoj cijeni, rekao je guverner austrijske središnje banke i član upravnog vijeća ESB-a, Robert Holzmann.

“Ne postoje argumenti u monetarnoj politici koji bi opravdavali takve subvencije. Neprihvatljivo je što aktualna struktura stvara ogroman teret za financijske rezultate središnjih banaka. Ne možemo bilježiti gubitke kojima se ne nazire kraj, to je jednostavno neprihvatljivo”, rekao je Holzmann.

U razdoblju jeftinog novca, komercijalne banke nagomilale su višak likvidnosti od čak 3,2 bilijuna eura koji su položile na račune u ESB-a i sada im nosi kamate po stopi od četiri posto, prenosi Hina. ESB i središnje banke članice eurozone nagomilali su, pak, gubitke koji se mjere u milijardama eura.

Austrijski guverner poručuje da ne odustaje od zahtjeva da se smanje isplate komercijalnim bankama.

“Ta rasprava za mene definitivno nije završena”, rekao je Holzmann, tvrdeći da ESB komercijalnim bankama ne bi trebao plaćati kamate na pet do deset posto iznosa depozita.

“Time bismo, po mom mišljenju, mogli vratiti dio novca”, istakao je Holzmann.

Podsjećamo, do ljeta 2022. godine, ESB je tiskao novac, kupujući državne i korporativne obveznice kako bi snizio cijenu kredita i potaknuo gospodarsku aktivnost i inflaciju u eurozoni. U razdoblju negativnih kamatnih stopa troškovi takve monetarne politike bili su mali.

U srpnju 2022. središnja monetarna institucija eurozone počela je podizati kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, koju je raspirilo poskupljenje energije i hrane. Do rujna prošle godine podigli su ih za čak 4,5 postotnih bodova, što im je donijelo ogromne troškove i gubitak u 2023.

Pojedine središnje banke u eurozoni upozorile su da ne očekuju pozitivan rezultat ni u ovoj godini, a možda ni u 2025. godini.

ESB je, dijelom i zato, odredio da komercijalnim bankama neće isplaćivati kamatu za jedan posto položenog novca.

Tagovi: Holzmann, ECB, BANKE
PROČITAJ I OVO
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
SKOK
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
NEW YORK - Dobit Goldman Sachsa (GS) porasla je 28% u prvom tromjesečju kako su prihodi od investicijskog bankarstva porasli, dajući izvršnom direktoru Davidu Solomonu potreban zamah početkom 2024.
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
POTRAŽNJA
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
BERLIN - Potražnja za potrošačkim kreditima u Njemačkoj lani je smanjena za 7,3 posto na godišnjoj razini, objavilo je ovoga tjedna udruženje banaka BFACH.
Citigroup i Wells Fargo s tromjesečnim padom dobiti
PAD
Citigroup i Wells Fargo s tromjesečnim padom dobiti
NEW YORK - Američke banke Wells Fargo i Citigroup zabilježile su u prvom kvartalu ove godine manju dobit nego u istom razdoblju lani.
JPMorgan povećao dobit, ali i objavio razočaravajuće prognoze
SUZDRŽANO
JPMorgan povećao dobit, ali i objavio razočaravajuće prognoze
NEW YORK - Američka banka JPMorgan Chase u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 13,4 milijarde dolara, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani.
EBRD prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura
U PLUSU
EBRD prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je da je u 2023. godini poslovala s dobiti zahvaljući rastu kamatnih stopa i dobrim rezultatima tržišta dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE