GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europske banke značajno izložene posrnulom sektoru nekretnina

Europske banke značajno izložene posrnulom sektoru nekretnina
OPASNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2024 / 15:23
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europske banke odobrile su posrnulom sektoru komercijalnih nekretnina oko 1.4 bilijuna eura zajmova čija bi naplata mogla postati problematična u uvjetima snažnog pada cijena poslovnog prostora s obje strane Atlantika, piše Reuters.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, cijene poslovnih nekretnina pale su u 2023. godini za 10.2 posto, prema izvješću bankarskog udruženja VDP, objavljenom u ponedjeljak.

Sličan pad u prosjeku bilježi i eurozona, prema podacima Europske središnje banke (ECB).

„Promjena trenda u kretanju cijena nekretnina još se ne nazire, unatoč učestalim špekulacijama u javnosti. Kako stvari sada stoje, situacija će biti teška i u 2024.”, rekao je izvršni direktor VDP-a Jens Tolckmitt.

Sektor nekretnina čini otprilike petinu njemačkog bruto domaćeg proizvoda i doživljavao je procvat u razdoblju niskih kamatnih stopa. No, Europska središnja banka (ECB) podigla ih je od srpnja 2022. do rujna 2023. za 4,5 postotnih bodova kako bi obuzdala inflaciju.

Viši troškovi financiranja i gradnje zadali su probleme nekretninskim i građevinskim tvrtkama. Austrijska grupa Signa objavila je stečaj, a ECB prati moguće probleme u naplati kredita.

Podignute kamatne stope zadale su probleme i sektoru komercijalnih nekretnina u SAD-u, povrh teškoća s refinanciranjem i slabije popunjenosti uredskih prostora, što je potaknulo bojazan od globalne krize.

Njemački zajmodavci odobrili su sektoru komercijalnih nekretnina 285 milijardi eura zajmova, što odgovara otprilike petini ukupnog kreditnog plasmana sektoru, od 1.4 bilijuna eura, prema izvješću Europske agencije za banke (EBA), objavljenom u prosincu.

Među njemačkim bankama, najviše neotplaćenih zajmova u sektoru komercijalnih nekretnina bilježi Deutsche Bank. Slijede dvije komercijalne banke u vlasništvu saveznih zemalja, takozvane Landesbanken.

Deutsche je nedavno izvijestio o 17 milijardi eura zajmova posrnulom američkom tržištu komercijalnih nekretnina, što je više od tri posto njegove ukupne bilance. Iznos ujedno odgovara približno petini od 76 milijardi eura kreditnih plasmana banaka iz EU-a zajmoprimcima u SAD-u, podaci su EBA-e.

Skupina najvećih njemačkih financijera sektora nekretnina obuhvaća i Deutsche Pfandbriefbank (PBB) koja je na američko tržište komercijalnih nekretnina plasirala pet milijardi eura kreditan, odnosno 15 posto ukupnih kredita. Prošli tjedan PBB je udvostručio rezervacije za rizike.

Većina banaka u EU-u, uz izuzetak njemačkih, nije izravno izložena komercijalnim nekretninama u SAD-u, objavila je u srijedu agencija za rejtinge Moody's.

Vrh ljestvice europskih banaka po kreditima sektoru komercijalnih nekretnina dijele, prema podacima EBA-e, francuski BNP Paribas i nizozemski Rabobank.

Zajmovi francuskih banaka posrnulom sektoru nešto su čak veći od onih njemačkih zajmodavaca, prema podacima EBA-e. Na trećem je mjestu Nizozemska, na četvrtom Italija, a na petom Španjolska.

ECB je u studenom upozorio da bi kriza u sektoru nekretnina mogla potrajati godinama, no naglasio je i da sektor nije dovoljno velik da bi stvorio sistemski rizik za zajmodavce.

"Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da vjerojatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi odigrati ulogu značajnog 'pojačala'", upozorili su.

U siječnju je pak čelnik njemačkog financijskog regulatora poručio da će 2024. biti manje 'ružičasta' po profitu banaka i da su nekretnine sve veći rizik.

Tagovi: banke, nekretnine, deutsche bank, signa, rabobank, Pfandbriefbank, bnp, unicredit
PROČITAJ I OVO
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE