GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste Group ponovo kupuje mađarski državni udio u Erste Bank Hungary

Erste Group ponovo kupuje mađarski državni udio u Erste Bank Hungary
KUPNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2023 / 18:07
Autor: SEEbiz
BEČ - Erste Group Bank AG otkupljuje 15 % udjela svoje mađarske podružnice, Erste Bank Hungary Zrt. (EBH), trenutno u vlasništvu mađarskog državnog Corvinus International Investments Zrt.

Transakcija, koja bi trebala biti zaključena u studenom, procjenjuje taj udio na 87,55 milijardi HUF, što predstavlja povećanje od 125 % u usporedbi s prodajnom cijenom u 2016. (38,9 milijardi HUF). Osim toga, EBH je Corvinusu u navedenom razdoblju isplatio dividendu od oko 20 milijardi HUF. Memorandum o razumijevanju iz 2015. sklopljen između mađarske države, Erste Grupe i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o kupnji udjela od strane Corvinusa i EBRD-a (koja i dalje drži 15% udjela u EBH) sadržavao je pre -određen izlazni mehanizam za uključene manjinske udjele.

Sporazum između Erste Grupe, mađarske vlade i EBRD-a iz 2015. promijenio je igru za mađarski bankarski sektor. Sporazum je imao za cilj jačanje financijskog sektora u zemlji, poboljšanje njegove razine učinkovitosti i profitabilnosti te poticanje protoka bankovnih kredita mađarskim privatnim poduzećima, javnom sektoru i građanima. Sve uključene strane u potpunosti su ispunile svoje obveze prema odredbama Memoranduma o razumijevanju.

Sa svoje strane, Erste Bank Hungary premašila je svoju obvezu podrške trima područjima (energetska učinkovitost, poljoprivredni sektor i javni zaposlenici), uključujući i izdavanjem ciljanih zajmova u iznosu od 550 milijuna eura. Sporazum iz 2015. tako je pridonio dodatnoj stabilnosti bankarskog sektora i stvorio uravnoteženo i stabilno partnerstvo s mađarskom državom.
„Suradnja između Erste Grupe, mađarske države i EBRD-a u proteklih sedam godina doprinijela je da se Erste Bank Mađarska razvije u jednu od najdinamičnijih banaka u Mađarskoj, što dokazuje pet akvizicija koje je banka izvršila u tom razdoblju ”, kaže Willi Cernko, predsjednik Uprave Erste Grupe. “Erste Grupa ostaje predana regiji SIE i obećavajućoj ulozi Mađarske u njoj. Stalno ispitujemo mogućnosti rasta, što uključuje postizanje stopostotnog vlasničkog utjecaja u podružnicama grupe.”

U 2016. Corvinus International Investment Zrt., subjekt u vlasništvu mađarske države, kupio je 15 % Erste Bank Hungary Zrt. za 38,9 milijardi HUF. Tijekom sedam godina mađarska je država ostvarila više od 2,5 puta veći povrat investicije, uzimajući u obzir otkupnu cijenu i visinu dividende isplaćene Corvinusu u tom razdoblju. Strane su potpisale ugovor o otkupu 10. studenoga 2023., a transakcija bi trebala biti zaključena do kraja ovog mjeseca.

Tagovi: Erste, Erste bank, Mađarska
PROČITAJ I OVO
Zajmom EIB-a HBOR-u do 500 milijuna eura za hrvatska poduzeća i javni sektor
FINANCIRANJE
Zajmom EIB-a HBOR-u do 500 milijuna eura za hrvatska poduzeća i javni sektor
ZAGREB - HBOR i EIB su potpisali ugovor o zajmu kojim se na raspolaganje stavlja do 500 milijuna eura za novo financiranje hrvatskih MSP-ova, poduzeća srednje tržišne kapitalizacije i subjekata javnog sektora, od čega je 20 posto namijenjeno za zelene projekte, priopćile su u petak te financijske institucije.
NLB preuzima Summit Leasing
AKVIZICIJE
NLB preuzima Summit Leasing
LJUBLJANA - Nova Ljubljanska banka sklopila je kupoprodajni ugovor za stjecanje 100% udjela u SLS HOLDCO, holdinginška družba, d.o.o., matičnom društvu Summit Leasing Slovenija d.o.o., i njegovih podružnica iz fondova kojima upravljaju povezana društva Apollo Global Management Inc. i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Bankama u Hrvatskoj dobit u devet mjeseci skočila 64,2$
SKOK
Bankama u Hrvatskoj dobit u devet mjeseci skočila 64,2$
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj su u prvih devet mjeseci ove godine poslovale s dobiti od 1,1 milijardu eura, što je za 426,3 milijuna eura ili 64,2 posto više nego u isto vrijeme lani, pokazuju podatci koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Kreditni biro prelazi u ruke Narodne banke Srbije
POTEZI
Kreditni biro prelazi u ruke Narodne banke Srbije
BEOGRAD - Kreditni biro, koji vodi podatke o zaduženosti privrede i građana, preći će u ruke Narodne banke Srbije (NBS), skoro dve decenije nakon što ga je Udruženje banaka Srbije (UBS) osnovalo, objavio je danas Forbes Srbija.
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni smanjeno prvi put od 2015.
KREDITI
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni smanjeno prvi put od 2015.
FRANKFURT - Banke u eurozoni smanjile su u listopadu kredite kompanijama prvi puta od ljeta 2015. godine, pokazali su podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE