GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste Group ponovo kupuje mađarski državni udio u Erste Bank Hungary

Erste Group ponovo kupuje mađarski državni udio u Erste Bank Hungary
KUPNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2023 / 18:07
Autor: SEEbiz
BEČ - Erste Group Bank AG otkupljuje 15 % udjela svoje mađarske podružnice, Erste Bank Hungary Zrt. (EBH), trenutno u vlasništvu mađarskog državnog Corvinus International Investments Zrt.

Transakcija, koja bi trebala biti zaključena u studenom, procjenjuje taj udio na 87,55 milijardi HUF, što predstavlja povećanje od 125 % u usporedbi s prodajnom cijenom u 2016. (38,9 milijardi HUF). Osim toga, EBH je Corvinusu u navedenom razdoblju isplatio dividendu od oko 20 milijardi HUF. Memorandum o razumijevanju iz 2015. sklopljen između mađarske države, Erste Grupe i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o kupnji udjela od strane Corvinusa i EBRD-a (koja i dalje drži 15% udjela u EBH) sadržavao je pre -određen izlazni mehanizam za uključene manjinske udjele.

Sporazum između Erste Grupe, mađarske vlade i EBRD-a iz 2015. promijenio je igru za mađarski bankarski sektor. Sporazum je imao za cilj jačanje financijskog sektora u zemlji, poboljšanje njegove razine učinkovitosti i profitabilnosti te poticanje protoka bankovnih kredita mađarskim privatnim poduzećima, javnom sektoru i građanima. Sve uključene strane u potpunosti su ispunile svoje obveze prema odredbama Memoranduma o razumijevanju.

Sa svoje strane, Erste Bank Hungary premašila je svoju obvezu podrške trima područjima (energetska učinkovitost, poljoprivredni sektor i javni zaposlenici), uključujući i izdavanjem ciljanih zajmova u iznosu od 550 milijuna eura. Sporazum iz 2015. tako je pridonio dodatnoj stabilnosti bankarskog sektora i stvorio uravnoteženo i stabilno partnerstvo s mađarskom državom.
„Suradnja između Erste Grupe, mađarske države i EBRD-a u proteklih sedam godina doprinijela je da se Erste Bank Mađarska razvije u jednu od najdinamičnijih banaka u Mađarskoj, što dokazuje pet akvizicija koje je banka izvršila u tom razdoblju ”, kaže Willi Cernko, predsjednik Uprave Erste Grupe. “Erste Grupa ostaje predana regiji SIE i obećavajućoj ulozi Mađarske u njoj. Stalno ispitujemo mogućnosti rasta, što uključuje postizanje stopostotnog vlasničkog utjecaja u podružnicama grupe.”

U 2016. Corvinus International Investment Zrt., subjekt u vlasništvu mađarske države, kupio je 15 % Erste Bank Hungary Zrt. za 38,9 milijardi HUF. Tijekom sedam godina mađarska je država ostvarila više od 2,5 puta veći povrat investicije, uzimajući u obzir otkupnu cijenu i visinu dividende isplaćene Corvinusu u tom razdoblju. Strane su potpisale ugovor o otkupu 10. studenoga 2023., a transakcija bi trebala biti zaključena do kraja ovog mjeseca.

Tagovi: Erste, Erste bank, Mađarska
PROČITAJ I OVO
Banco Sabadell odbacio ponudu BBVA
EPILOG
Banco Sabadell odbacio ponudu BBVA
MADRID - Upravni odbor Banco Sabadell zauzeo je čvrst stav protiv predloženog spajanja s BBVA, navodeći podcijenjenost i volatilnost tržišta.
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
POTONUĆE
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
BEČ - Austrijska bankarska grupa Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno nižim prihodom, uz oštar pad u segmentu naknada i provizija pod utjecajem slabih rezultata u Rusiji.
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE