GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD signalizirao fleksibilnost prema zemljama oslonjenima na fosilna goriva

EBRD signalizirao fleksibilnost prema zemljama oslonjenima na fosilna goriva
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2021 / 13:50
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) mogla bi pokazati fleksibilnost u financiranju zemalja koje su još uvijek u velikoj mjeri oslanjaju na fosilna goriva, istaknula je njezina čelnica, predviđajući u ovoj godini nešto niža ulaganja nego u 2020.

Gospodarstvo se snažno oporavlja, ali na aktivnost EBRD-a utjecat će nova žarišta covida 19 u zapadnoj Europi, središnjem Balkanu i središnjoj Aziji, istaknula je predsjednica EBRD-a u razgovoru za Reuters.

"Svjedočimo usporavanju velikih investicijskih projekata, neki naši klijenti... pokazuju nesigurnost i suzdržanost", primjećuje Renauld-Basso.

Zato procjenjuje da će ulaganja ove godine biti nešto niža nego u rekodnoj 2020. godini.

"Očekujemo da razina aktivnosti neće biti visoka kao prošle godine, koja je bila iznimna s 11 milijardi (eura ulaganja), bit će bliže standardnom rasponu od devet do deset milijardi (eura)", procjenjuje.

Kako bi pomogla zemljama u kojima posluje da prebrode pandemijsku krizu, banka se prošle godine fokusirala na osiguravanje hitne kratkoročne likvidnosti, radnog kapitala, te na financiranje trgovine i na restrukturiranje.

Ove godine aktivnost je usredotočna na potporu klijentima u procesu oporavka gospodarstva, koji bi trebao ojačati u drugoj polovini godine zahvaljujući kontinuiranom procjepljivanju građana i pojačanoj kontroli pandemije.

EBRD-ova pomoć u ovoj godini uključuje više 'zelenih' projekata', s obzirom na bančin plan da do 2025. godine više od polovine ulaganja bude fokusirano na tranziciju na održivo gospodarstvo, otporno na klimu.

Banka će možda moći biti fleksibilna prema gospodarstvima koja se još uvijek u velikoj mjeri oslanjaju na fosilna goriva, pod uvjetom da planiraju smanjiti ugljični otisak, dodala je čelnica EBRD-a.

Poljska, primjerice, još uvijek proizvodi najviše struje u termoelektranama na ugljen, koje ispuštaju veliku količinu ugljičnih plinova, i jedina je članica Europske unije koja se nije željela obavezati na klimatsku neutralnost do 2050. godine.

"Ako se to događa u skladu s dugoročnim strategijama koje su snažno povezane s Pariškim klimatskim sporazumom i ako je zemlja odredila datum za dekarbonizaciju i tako dalje, možda ćemo moći biti donekle fleksibilni i poduprijeti takve strategije", ističe Renauld-Basso.

"To je važno za zapadni Balkan, Poljsku, Kazahstan", objašnjava čelnica EBRD-a.

Tagovi: Europska banka za obnovu i razvoj, fosilna goriva
PROČITAJ I OVO
Državni ured za reviziju HNB-u dao bezuvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja
REVIZIJA
Državni ured za reviziju HNB-u dao bezuvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja
ZAGREB - Državni ured za reviziju Hrvatskom saboru u petak je dostavio 78 izvješća o obavljenim revizijama, među kojima i za HNB, koji je dobio bezuvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja, dok su primjerice ministarstvima zdravstva i poljoprivrede u tom segmentu iskazana uvjetna mišljenja.
JPMorgan bolji od očekivanja, ali dionice pale
TREĆI KVARTAL
JPMorgan bolji od očekivanja, ali dionice pale
NEW YORK - Američka banka JP Morgan Chase u trećem je tromjesečju zabilježila 11,7 milijardi dolara čiste dobiti, što je 24 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
MG Mind postaje 100-postotni vlasnik Nove banke
VLASNIŠTVO
MG Mind postaje 100-postotni vlasnik Nove banke
BANJA LUKA - MG Mind Mrkonjić Grad postaje 100-postotni vlasnik Nove banke nakon što je u sudu potvrđena odluka o prijenosu akcija manjinskih akcionara na otkupioca.
Croatia banka će biti privatizirana ili pripojena HPB-u
RJEŠENJA
Croatia banka će biti privatizirana ili pripojena HPB-u
ZAGREB - Mariji Hrebac, direktorici Hrvatske agencije za osiguranje depozita od 2012. godine, Nadzorni odbor povjerio je još jedan četverogodišnji mandat na čelu te državne institucije, treći dosad.
Stambeni krediti nastavili rast i u kolovozu
RAST
Stambeni krediti nastavili rast i u kolovozu
ANALIZA - Ukupni krediti stanovništvu krajem kolovoza dosegnuli su 140,5 mlrd. kuna što predstavlja rast od 0,1% u odnosu na srpanj te 4% u odnosu na kolovoz 2020.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE