GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju

Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 13:01
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala u drugom tromjesečju a prihodi su stagnirali najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u zemljama u kojima posluje.

Konsolidirana neto dobit pala je u drugom tromjesečju 44 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 192 milijuna eura.

U RBI-ju pad objašnjavaju snižavanjem kamatnih stopa i mjerama blokade radi suzbijanja pandemije, te otpisom financijske imovine u podružnicama i pridruženim društvima u vrijednosti 49 milijuna eura.

Kao dodatni razlog izdvajaju rezervacije bazirane na portfelju u iznosu 11 milijuna eura za sudske parnice uglavnom u Rumunjskoj.

Operativni prihodi bili su gotovo nepromijenjeni u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 1,286 milijardi eura.

Neto prihodi od kamata smanjili su se dva posto, na 825 milijuna eura.

Neto prihodi od naknada i provizija pali su 10 posto, na 392 milijuna eura, uglavnom zbog slabijih rezultata u Rusiji, Češkoj i Rumunjskoj.

RBI je u drugom tromjesečju zabilježila neto dobit od trgovanja od 25 milijuna eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju bilježila je u toj stavci neto gubitak od 27 milijuna eura.

Gubici po otpisima na financijskoj imovini poskočili su na 158 milijuna eura, s dva milijuna eura u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Stopa adekvatnosti kapitala (CET1 ratio), kada se uključi rezultat, pala je na kraju lipnja na 13,2 posto, s 13,9 posto na kraju 2019., zbog promjena valutnih tečajeva i kreditnih rizika.

Bruto vrijednost kredita koji zadovoljavaju kriterije za moratorij iznosila je na kraju lipnja 7,2 milijarde eura, od čega 3,57 milijarde otpada na kredite kućanstvima a 3,63 milijarde na kredite kompanijama. Udio nenaplativih kredita u te dvije kategorije iznosio je 6 odnosno 7 posto.

U banci očekuju umjeren rast kredita u cijeloj 2020. godini, rast udjela rezervacija za 0,75 postotnih bodova i stopu adekvatnosti kapitala od oko 13 posto u srednjoročnoj perspektivi.

Tagovi: Raiffeisen Bank International, Raiffeisen, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
BKS Bank među najboljim Family friendly tvrtkama
PRIZNANJA
BKS Bank među najboljim Family friendly tvrtkama
ZAGREB - BKS Bank pridaje veliku važnost usklađenosti između poslovnih obveza i obiteljskog života. Napokon, djeca su važna za budućnost zemlje, a sama obitelj je važno mjesto snage.
Rezultati JPMorgana bolji od očekivanja
DOBRE BROJKE
Rezultati JPMorgana bolji od očekivanja
NEW YORK - Tromjesečna sezona objave poslovnih rezultata otvorena je u petak. Prvo su rezultate objavili bankarski divova.
Povećano vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci
PROMJENE
Povećano vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci
BUDIMPEŠTA - Vlasništvo mađarskih investitora u OTP banci povećalo se prošle godine, izvještava državna agencija MTI pozivajući se na objavu sa web stranice Budimpeštanske burze.
Četiri banke u BiH poslovale s gubitkom u devet mjeseci 2020.
GUBITAK
Četiri banke u BiH poslovale s gubitkom u devet mjeseci 2020.
SARAJEVO - Četiri banke u Bosni i Hercegovini iskazale su gubitak u poslovanju za devet mjeseci 2020. godine, podaci su entitetskih agencija za bankarstvo.
Preminuo Benjamin de Rothschild
IN MEMORIAM
Preminuo Benjamin de Rothschild
ŽENEVA - Čuveni bankar i predsjednik "Edmond de Rothschild grupe" baron Benjamin Rothschild, preminuo je od posljedica srčanog udara u 57. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE