GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Commerzbank sa solidnim rastom na račun većih kamata

Commerzbank sa solidnim rastom na račun većih kamata
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2023 / 16:40
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Druga najveća njemačka banka Commerzbank u drugom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježila neto dobit od 565 milijuna eura, što je za petinu više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je iznosila 470 milijuna eura.

Banka je rezultat, koji je premašio očekivanja analitičara, pripisala višim kamatama, javlja njemačka novinska agencija dpa.

Kako je u priopćenju koje prenosi dpa istaknuo predsjednik Uprave banke Manfred Knof, dobit je značajno porasla zahvaljujući dobrim rezultatima poslovanja s klijentima, i to unatoč visokim troškovima kredita u švicarskim francima u Poljskoj. "Ovo nas u potpunosti stavlja na pravi put za postizanje naših ciljeva za 2023. i 2024.", naglasio je.

Njegov optimizam proizlazi prvenstveno iz znatno viših kamata. U drugom su tromjesečju na godišnjoj razini skočili za 44 posto na 2,1 milijardu eura.

Istodobno, Knof ukazuje i na znakove oporavka u području financiranja građevinskih projekata, na što su utjecale rastuće kamatne stope. "Uz polagani pad cijena nekretnina i sve veće prihvaćanje realnosti viših kamata, financiranje gradnje ponovno je ojačalo posljednjih mjeseci", istaknuo je, dodavši da je obujam novih poslova na tom području u lipnju veći od u istom mjesecu prošle godine.

Kako javlja dpa, na rezultate Commerzbanka utjecali su i niži troškovi rada. Posljednjih godina banka je otpustila 10.000 radnika, čime je ukupan broj zaposlenih smanjen na 37.487. Broj poslovnica banaka pao je s 1000 na 400.

Današnjom objavom rezultata banka je ojačala i neke od svojih izgleda za kraj godine. Osim veće dobiti, njezin izvršni odbor očekuje i veće prihode od kamata u iznosu od 7,8 milijardi eura, dok su u svibnju prognozirali da će oni iznositi oko sedam milijardi eura.

U skladu s očekivanjima, ove bi se godine na loše kredite trebalo potrošiti manje od 800 milijuna eura, što je više od 100 milijuna eura manje od prvotno najavljenog iznosa.

Naime, kontroverzni kreditni ugovori poljske podružnice mBank nastavili su skupo koštati banku iu drugom kvartalu. Zbog njih je morala povećati obujam rezervacija za 347 milijuna eura na 1,7 milijardi eura, nakon što je presudom Europskog suda otvorila vrata odštetnim zahtjevima svojih kupaca u Poljskoj.

Tamošnja podružnica banke nudila je kredite za nekretnine u švicarskim francima po znatno povoljnijim kamatama nego u poljskoj nacionalnoj valuti. Rast vrijednosti švicarskog franka tada je poljskim zajmoprimcima uzrokovao probleme u otplati kredita.

Commerzbank je danas objavila da su do sada postigli više od 8000 nagodbi s pogođenim klijentima.

Tagovi: Commerzbank, KAMATE
PROČITAJ I OVO
Banco Sabadell odbacio ponudu BBVA
EPILOG
Banco Sabadell odbacio ponudu BBVA
MADRID - Upravni odbor Banco Sabadell zauzeo je čvrst stav protiv predloženog spajanja s BBVA, navodeći podcijenjenost i volatilnost tržišta.
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
POTONUĆE
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
BEČ - Austrijska bankarska grupa Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno nižim prihodom, uz oštar pad u segmentu naknada i provizija pod utjecajem slabih rezultata u Rusiji.
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE