GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden nominira bivšeg šefa Mastercarda Ajaya Bangu za predsjednika Svjetske banke

Biden nominira bivšeg šefa Mastercarda Ajaya Bangu za predsjednika Svjetske banke
NOMINACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2023 / 19:56
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden nominirao je bivšeg predsjednika uprave Mastercarda Ajaya Banga za novog predsjednika Svjetske banke. On će zamijeniti Davida Malpassa na toj poziciji, podložno potvrdi Odbora izvršnih direktora Svjetske banke.

Malpass je na čelo Svjetske banke postavljen na prijedlog bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Na dužnost je stupio u travnju 2019., a prošlog rujna uznemirio je svijet propitivanjem uzroka klimatskih promjena.

Klimatski aktivisti od tada traže njegovu ostavku. Malpass je prošlog tjedna rekao da će rano odstupiti, iako se ispričao i pokušao objasniti svoje izjave o klimatskim promjenama. Mandat predsjednika Svjetske banke traje pet godina.

Bidenova administracija želi iskoristiti trenutak i iskoristiti novo vodstvo Svjetske banke da pojača napore protiv klimatskih promjena u koje američki republikanci ne vjeruju, a demokrati su na istoj valnoj duljini kao i ostatak svijeta.

Biden je rekao da je Ajay Banga dobro opremljen za vođenje Svjetske banke u ovom ključnom trenutku u povijesti, dijelom zato što je proveo više od 30 godina vodeći uspješne globalne tvrtke koje stvaraju radna mjesta i donose ulaganja u zemlje u razvoju.

Banga, 63, rođen je u Indiji i sin je časnika indijske vojske. Odrastao je i školovao se u Indiji.

"Budući da je odrastao u Indiji, on ima jedinstven uvid u mogućnosti i izazove s kojima se suočavaju zemlje u razvoju i kako Svjetska banka može ispuniti svoj ambiciozni program smanjenja siromaštva i povećanja prosperiteta", rekao je Biden.

Tijekom svoje poslovne karijere Banga je u Indiju doveo franšize američkih lanaca brze prehrane Pizza Hut i Kentucky Fried Chicken, vodio je poslovanje s kreditnim karticama Citigroupa u inozemstvu, a od 2010. do 2021. bio je na čelu Mastercarda. Trenutno je potpredsjednik društva za upravljanje kapitalom General Atlantic.

U međunarodnim financijskim institucijama SAD ima pravo imenovati čelnika Svjetske banke, dok Europa ima mjesto izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Ovaj dogovor datira od uspostave obiju institucija nakon Drugog svjetskog rata. SAD je najveći dioničar Svjetske banke, a potvrda Bange na tu poziciju ne bi trebala biti upitna.

Tagovi: Joe Biden, Ajay Banga, Mastercard, Svjetska banka, David Malpass
PROČITAJ I OVO
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
SKOK
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
ZAGREB - Na kraju ožujka depoziti kućanstava iznosili su 37 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 2,9 posto, od čega na prekonoćne depozite otpadaju 26,3 milijarde, a na oročene depozite kućanstava 10,7 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE