GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada od EU traži da se Rimcu odgodi rok za razvoj robotaksija

Vlada od EU traži da se Rimcu odgodi rok za razvoj robotaksija
ROKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2023 / 11:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je od Europske komisije zatražila odgodu od godine za jednu od međufaza u razvoju projekta robotaksija poduzetnika Mate Rimca

Telegram koji je objavio ovu informaciju podsjeća da Vlada prije dvije godine s Bruxellesom dogovorila da će do prvog kvartala 2024. biti dovršena proizvodnja 60 prototipova robotaksija, razvoj platforme za autonomna vozila i baterijske sustave te testiranje prototipova i sustava za autonomnu vožnju. Međutim, to se neće dogoditi pa je predloženo da se rok pomakne na prvi kvartal 2025. godine.

Podsjetimo, planirano je da projekt bude sufinanciran iz EU fondova i dio je Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Europska komisija je u svibnju ove godine potvrdila da projekt ima pravo na potporu u iznosu od 179,5 milijuna eura.

Kao glavni razlog za traženu odgodu navodi se dugotrajna procedura odobrenja Europske komisije koja je projekt odobrila prije tri mjeseca. Iz Rimčeve tvrtke Project 3 Mobility su naveli da odgoda neće utjecati na krajnji rok za projekt, odnosno za pokretanje komercijalne usluge u Zagrebu u 2025. godini, navodi Telegram.

- I iz Vlade i iz tvrtke tvrde da je to glavni razlog tražene odgode – činjenica da je briselska administracija dugo vremena provjeravala je li dodjela predviđenog iznosa u skladu s europskim pravilima o državnim potporama, što je uobičajena procedura kad se dijeli javni novac. Zeleno svjetlo došlo je tek prije tri mjeseca, a iz tvrtke kažu da prije toga nisu mogli krenuti glavne projektne aktivnosti.

“S obzirom na dugotrajnu proceduru odobrenja notifikacije od strane Europske komisije, koja je trajala gotovo dvije godine, glavne aktivnosti unutar projekta nisu mogle započeti prije svibnja 2023. kada je i formalno krenula provedba projekta. Također, to se odnosi i na razdoblje prihvatljivosti troškova koje je također započelo 1. svibnja 2023.”, kažu iz P3 Mobility za Telegram.

Potpredsjednik tvrtke Goran Dautović proljetos je na jednom predavanju otkrio da su već razvili prototip robotaksija i da sustav funkcionira u laboratorijskim uvjetima, ali i da ovise o Bruxellesu i tempu isplate sredstava. “Sada radimo verifikaciju tehnologije. Brzina završetka projekta ovisi o odobrenju Europske komisije, jer treba razumjeti da europsko financiranje ima svoj tijek. Svaki dio projekta treba se potvrditi”, citirao ga je Jutarnji list.

Tagovi: Mate Rimac, Rimac automobili, robotaksiji
PROČITAJ I OVO
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
BLIZU USPJEHA
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
NEW YORK - Dionice Tesle snažno su porasle u ponedjeljak, u ritmu svog najboljeg dana od ožujka 2021., nakon što je proizvođač električnih automobila prošao značajnu prekretnicu za uvođenje svoje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini.
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
PEKING - Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD ostvario je 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) operativnih prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali ispod očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE